Oferte locuri de munca top

Evaluatorii îşi lansează propriul Indice imobiliar

ANEVAR a lansat un Indice imobiliar pentru proprietăţile rezidenţiale bazat pe valorile de piață estimate de evaluatorii autorizați.

Datele colectate arată că, după o comparație a primelor două trimestre din 2016, Indicele imobiliar pentru un apartament în bloc din Cluj-Napoca a înregistrat o creștere de 3,97%, în timp ce în Capitală acesta a crescut cu doar 1,42%. În aceeași perioadă, Indicele imobiliar din Timișoara a crescut cu 3,57%.

„După primul an de la lansare a Bazei Imobiliare de Garanții (BIG), am strâns suficiente date încât să putem lansa Indicele Imobiliar ANEVAR, un indice bazat pe valorile de piață estimate de evaluatorii autorizați în cadrul procesului de creditare”, a declarat Daniel Manațe, președintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România – ANEVAR.

Prin noul indice imobiliar, ANEVAR dorește să asigure un grad mai mare de transparență pe piață și, de asemenea, să crească şi calitatea rapoartelor de evaluare, adaugă preşedintele ANEVAR.

Indicele imobiliar se stabilește printr-o comparație între două trimestre și reprezintă un raport între medianele valorilor de piață pentru un număr determinat de apartamente. Acest indicator economic a fost elaborat  pentru apartamentele situate în blocuri, pentru București și alte 40 de orașe reședință de județ.

Indicele este realizat cu ajutorul informațiilor din BIG, realizată de ANEVAR. Baza constituie o sursă de informații atât pentru mediul bancar, cât și pentru publicul larg. Aceasta conține informații din toate rapoartele de evaluare realizate pentru garantarea împrumuturilor, iar valorile din baza de date reprezintă valoarea de piață estimată de către evaluatoarii autorizați.

În perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2016, peste 128.000 de rapoarte de evaluare au fost introduse în BIG. Efectele s-au reflectat încă din primul an de funcționare, după ce valoarea de piață a garanțiilor imobiliare pentru creditele solicitate la bănci a depășit 22,5 miliarde de euro.

Datele din BIG arată că apartamentele în bloc din Cluj-Napoca au cea mai mare valoare de piață medie din țară (1048 euro/mp). Capitala ocupă locul secund (1.018 euro/mp), fiind urmată de Timișoara (933 euro /mp). Cu toate acestea, la nivel de sector, lucrurile arată mai bine pentru București. Atât Sectorul 1 (1246 euro/mp), cât și Sectorul 3 (1070 euro/mp), depășesc valoarea de piață medie a unui apartament în bloc din Cluj-Napoca sau din Timișoara. Ba mai mult, Timișoara ar fi depășită și de Sectorul 6 (locul 4 pe București), unde apartamentele în bloc au înregistrat o valoare de piață medie de 983 euro/mp.

Aproximativ 7.000 de tranzacții imobiliare au fost în Cluj-Napoca, în anul 2015. Dintre acestea, circa 25% au fost finanțate din credite bancare, a afirmat Daniel Vascu, fostul președinte al ANEVAR (2014 – 2015).

„Am vorbit și la București, dar, în bazele lor de date, autoritățile locale nu înregistrează prețurile din contractele de vânzare – cumpărare. Circuitul ar fi simplu: orice tranzacție imobiliară se sfârșește la primărie pentru a fi declarată casa pe noul proprietar. Autoritatea locală ia contractul și scrie din acesta vânzătorul, cumpărătorul, suprafața, dar şi prețurile. Dacă nu ai prețurile, orice fel de analiză este fără sens. Cei de la Cluj au înțeles asta și, din 2013, au început să înregistreze prețurile în baza de date. Celelalte primării cu care am mai discutat, inclusiv din București, au aflat acest lucru. Este păcat ca aceste date să nu fie strânse în același loc, pentru că ele există în primării. Trebuie analizate și arătate publicului, așa cum se întâmplă pentru al treilea an la Cluj”, a adăugat Adrian Vascu.

În încheiere, cei doi reprezentanți ANEVAR au preconizat o creștere a pieței superioară anilor trecuți, dat fiind volumul mare de evaluări pentru imopozitare, realizate începând cu 1 ianuarie. Creșterea este una ciclică, iar apariția acesteia este așteptată o dată la aproximativ 5 ani, în condițiile în care Codul Fiscal va rămâne în vigoare sub forma sa din prezent.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016 

Sus