Oferte locuri de munca top

Zona periurbana, din ce in ce mai tentanta pentru cumparatorii de locuinte

Zona periurbană a marilor orașe a devenit în ultimii ani o alternativă tentantă pentru cumpărătorii interesați de locuințe, prezentând unele avantaje evidente precum prețuri mai mici, suprafețe de multe ori mai generoase și oportunitatea de a avea propria grădină.

“Oferta rezidențială din periurban s-a dezvoltat treptat ca alternativă de locuire, inițial la numărul limitat de case din interiorul orașului, pentru a atinge punctul culminant în pandemie când a început să rivalizeze cu apartamentele pe segmentul familiilor cu copii. De atunci, aceasta s-a diversificat, incluzând astăzi case individuale, duplexuri, triplexuri sau case înșiruite. Dacă avantajul inițial al ofertei în periurban a fost spațiul, astăzi vorbim tot mai mult de prețuri comparabile cu cele ale apartamentelor noi cu trei și patru camere situate în oraș. De remarcat este, totodată, faptul că noile aglomerații periurbane atrag după sine o serie de investiții precum școli private și grădinițe, centre comerciale sau mari retaileri, iar în anumite cazuri autoritățile contribuie la dezvoltarea infrastructurii de transport în comun sau la amenajarea pistelor pentru biciclete”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Prețurile caselor din periurban

Cumpărătorii găsesc cele mai scumpe case de vânzare la marginea orașului Cluj-Napoca și în imediata apropiere a Bucureștiului.

Singurele două localități unde metrul pătrat se vinde cu prețuri ce depășesc pragul de 2.000 de euro sunt Feleacu și Sălicea, ambele din județul Cluj.

Acestea dominau topul național și anul trecut, dar pe atunci prețurile abia depășeau 1.900 euro/mp.

Cei care vor să se mute la marginea Capitalei plătesc cel mai mult pentru proprietățile situate în nordul orașului, în Voluntari.

Similar, casele cele mai scumpe pot fi găsite în nordul Timișoarei, în Dumbrăvița, în timp ce în cazul Brașovului găsim locuințe la cele mai mari prețuri în Cristian.

Oferta extrem de variată din zona București-Ilfov face ca și unele dintre cele mai ieftine proprietăți din zonele periurbane ale marilor orașe să poată fi găsite tot în apropierea Capitalei, în zona de sud, cu doar câteva excepții.

Plătesc cel mai puțin cumpărătorii care aleg o casă în apropierea Brașovului, dacă se orientează spre locuințele din Codlea.

În acest caz, metrul pătrat se vinde cu un preț mai mic de 1.000 de euro.

O alternativă pentru cei cu bugete reduse poate fi și Tărlungeni.

Cumpărătorii care vor să se mute la casă lângă Timișoara, dar nu vor să plătească mult pentru a-și schimba domiciliul ar trebui să-și orienteze căutările spre Sânmihaiu Român sau Remetea Mare.

Anul trecut, existau mai multe variante ieftine pentru cei care îți doreau o proprietate la marginea orașului de pe Bega.

Casă lângă Brașov

Cele mai scumpe locuințe de la marginea orașului Brașov pot fi găsite în Cristian, unde proprietarii solicită un preț mediu de 1.611 euro/mp.

Prețurile mari nu îi descurajează pe cumpărători, nivelul atins de cerere pe plan local fiind unul dintre cele mai ridicate din zona periurbană a Brașovului.

O altă localitate-magnet anul acesta este Sânpetru.

Interesul potențialilor cumpărători pentru proprietățile aflate aici a fost puternic și în 2023.

Numărul de case și vile listate la vânzare a crescut față de anul trecut, oferta fiind cea mai variată la care au acces persoanele interesate de o achiziție în imediata vecinătate a orașului de la poalele Tâmpei.

Prețul mediu solicitat pentru proprietățile scoase la vânzare în Sânpetru a crescut de la 1.332 euro/mp în primul trimestru din 2023 la 1.355 euro/mp în perioada similară a anului în curs.

Cea mai mare cerere a fost înregistrată, însă, la începutul lui 2024 în Săcele, oraș care ocupă locul al patrulea în materie de prețuri, cu o medie ce se situează în jurul valorii de 1.238 euro/mp.

Tot în Săcele întâlnim a treia cea mai variată ofertă, numărul caselor disponibile pe piață fiind însă mai mic decât în 2023.

Trebuie menționată, totodată, Poiana Brașov – una dintre cele mai populare destinații turistice din zona montană.

În cazul său, se discută în mare parte despre proprietăți care au rolul de casă de vacanță sau pot funcționa ca unități de cazare pentru turiști.

Acestea pot fi cumpărate, în medie, cu 2.400 euro/mp. Oferta este însă limitată, la fel și cererea.

La polul opus se află Codlea, unde proprietarii solicită un preț mediu de 992 euro/mp util.

Codlea ocupă, de asemenea, primul loc în topul național al localităților din apropierea marilor orașe unde cumpărătorii pot găsi case ieftine.

Casă lângă Timișoara

Dumbrăvița este vedeta zonei periurbane a Timișoarei, dar și una dintre cele mai interesante localități la nivel național pe segmentul rezidențial.

În privința prețurilor se poziționează pe locul al cincilea pe țară, fiind depășită doar de trei localități clujene – Feleacu, Salicea și Baciu – și de destinația luxului imobiliar din nordul Capitalei – Voluntari.

Cererea se menține la un nivel ridicat, iar cei interesați să se mute în această localitate cu o poziționare privilegiată, în interiorul inelului centurii Timișoarei, au la dispoziție una dintre cele mai variate oferte din țară, Dumbrăvița ocupând poziția a patra la acest capitol.

Cele mai multe proprietăți din care pot alege cumpărătorii care vor să-și dea locuințele din oraș pentru o casă la marginea Timișoarei pot fi găsite, însă, în Moșnița Nouă, un pol puternic de dezvoltare rezidențială în ultimii ani.

De altfel, localitatea se poziționează pe locul al doilea în topul național, cu aproape 770 de case de vânzare.

Autoritățile lucrează, totodată, la îmbunătățirea nivelului de trai pe plan local și anunțau la începutul acestui an proiecte în valoare de 20 de milioane de lei care vizau, printre altele, construirea unei baze sportive, a unei creșe și dezvoltarea infrastructurii de transport verde.

Oferta bogată atrage un număr important de potențiali cumpărători, potrivit datelor centralizate și analizate de Imobiliare.ro.

Moșnița Nouă se află pe locul 8 la nivel național în această privință, iar prețul mediu pe care îl găsesc aici cei care își caută o casă ajunge la 1.411 euro/mp, în creștere față de anul trecut când proprietarii solicitau suma de 1.358 euro/mp pentru locuințele scoase la vânzare.

În topul celor mai scumpe destinații pentru timișorenii care vor să locuiască la casă întâlnim și Giroc și Ghiroda, unele dintre cele mai bogate comune din România.

Prețul mediu ajunge în cazul acestora la 1.551 euro/mp, respectiv la 1.441 euro/mp.

Un alt pol de dezvoltare care merită menționat este Șag.

Aici potențialii cumpărători pot găsi alternative mai accesibile, prețurile menținându-se la același nivel ca în 2023.

Metrul pătrat se vinde, în medie, cu 1.250 euro.

Cele mai ieftine case de vânzare în apropierea Timișoarei pot fi găsite în Sânmihaiu Român, prețul mediu solicitat de proprietari în cazul lor fiind de 1.050 euro/mp.

O altă variantă pentru cei care vor să plătească mai puțin de 1.100 euro/mp este Remetea Mare.

Casă lângă Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători, dar nici în localitățile din jurul său nu este neapărat foarte ieftin să te muți.

Dacă prețul mediu solicitat pentru locuințele din Cluj-Napoca a depășit pragul de 2.600 euro/mp în primul trimestru al acestui an, în Feleacu și Sălicea casele au fost scoase la vânzare în același interval cu 2.027 euro/mp, respectiv cu 2.009 euro/mp.

Acestea au fost, astfel, cele mai scumpe localități din periurban și singurele din țară unde metrul pătrat s-a vândut cu peste 2.000 euro.

Când vorbim despre dezvoltarea rezidențială nouă în zona metropolitană a orașului nu putem să trecem cu vederea Florești, cea mai mare comună din România, care va beneficia în viitor și de acces la metroul care va traversa Cluj-Napoca, un proiect despre care se vorbește de ani de zile, dar este acum mai aproape de a deveni o realitate.

Florești este un pol al superlativelor de pe harta Clujului, cei peste 38.000 de locuitori reprezentând cea mai tânără și mai educată populație din țară.

Aceasta este, totodată, una dintre cele mai bogate localități din România, iar recent aici a fost inaugurată cea mai modernă grădiniță din județ.

Tot în Florești întâlnim a opta cea mai variată ofertă de case din periurbanul marilor orașe și al nouălea cel mai mare preț – 1.588 euro/mp.

Dacă discutăm strict despre proprietățile noi, finalizate începând cu 2020, putem spune că cea mai mare ofertă se află tot în Florești.

Un număr semnificativ de case noi disponibile potențialilor cumpărători se întâlnesc și în Chinteni și în Dezmir, la prețuri de 1.458 euro/mp, respectiv 1.467 euro/mp.

Florești atrage și cel mai mare volum de căutări pentru casele situate în imediata apropiere a orașului Cluj-Napoca, fiind urmat în clasament de Dezmir, Chinteni și Feleacu.

Găsești cele mai ieftine proprietăți cu terenuri mari, de cel puțin 500 mp, în Gilău și cele mai ieftine case, indiferent de vechimea proprietăților și de suprafețele terenurilor aferente acestora, în Suceagu. Metrul pătrat se vinde cu mai puțin de 1.300 euro.

Case lângă București

În nordul Capitalei se găsesc unele dintre cele mai scumpe proprietăți din periurbanul marilor orașe, lucru care nu este surprinzător având în vedere că cele mai multe dezvoltări din această zonă poartă marca luxului.

Fruntaș este Voluntari, cel mai mare centru urban din Ilfov, unde prețul mediu solicitat pentru case ajunge la 1.875 euro/mp și este al treilea cel mai ridicat din țară.

Corbeanca se poziționează, la fel ca la începutul lui 2023, pe locul al doilea în zona periurbană a Bucureștiului când vorbim despre prețuri și pe locul al șaselea la nivel național.

Proprietarii și dezvoltatorii solicită, în medie, 1.638 euro/mp.

Locul al treilea în clasament este ocupat Ștefăneștii de Jos, localitate pe raza căreia găsim unul dintre cele mai ample proiecte din România cu mai bine de 15.000 de rezidenți și peste 6.000 de locuințe finalizate și vândute până la sfârșitul lui 2024.

Dezvoltatorul își propune ca, în viitorul nu foarte depărtat, comunitatea să includă mai bine de 30.000 de persoane ajungând să fie astfel comparabilă cu cea din orașe precum Câmpina sau Sighișoara.

La polul opus se află sudul orașului.

Se vede, astfel, o prelungire a situației înregistrate la nivelul Bucureștiului unde nordul și sudul marchează extremele pieței în materie de prețuri.

Cumpărătorii găsesc, totodată, unele dintre cele mai accesibile prețuri din periurban la nivel național în localitățile situate la sud de Capitală, arată datele Imobiliare.ro.

În Vidra, de exemplu, se găsec case la un preț mediu de 1.040 euro/mp, iar în Berceni, localitatea vecină care este campioană la cerere, dar și în privința ofertei în topul național, prețul mediu ajunge la 1.092 euro/mp.

Atenția potențialilor cumpărători a mai fost fixată în primul trimestru din 2024, pe lângă Berceni, și pe proprietățile din Corbeanca, Otopeni, Bragadiru, Tunari și Popești-Leordeni.

Putem spune, totodată, că Popești-Leordeni este una dintre cele mai atractive variante pe care le au cei care vor să se mute la casă lângă București prețul mediu în zonă fiind de 1.220 euro/mp.

Trecerea din Popești-Leordeni în București se face imediat, iar cei care locuiesc aici au inclusiv acces la așa-zisa magistrală de metrou a corporatiștilor Berceni-Pipera.

Un dezavantaj îl reprezintă, însă, faptul că într-unele dintre zonele sale locuitorii raportează uneori apariția mirosurilor neplăcute.

Trebuie menționat, de asemenea, că în Popești-Leordeni întâlnim a patra cea mai variată ofertă de case disponibile cumpărătorilor în zona periurbană a Capitalei.

Cei care se mulțumesc să iasă din București și vor să stea la casă, fiind mai puțin interesați de vechimea locuinței, pot găsi încă în Domnești și în 1 Decembrie proprietăți construite înainte de 2020 care se vând sub 1.000 euro/mp.

Cumpărătorii interesați de o proprietate nouă cu teren mic, sub 250 de mp, la un preț cât mai bun ar trebui să-și îndrepte căutările spre Bragadiru sau Berceni.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2024

Sus