Oferte locuri de munca top

TOPUL CONSTRUCTORILOR Cei mai mari constructori profita de oportunitatile numeroaselor proiecte de investitii publice

 

 

De creșterea record a sectorului construcțiilor, bazată îndeosebi pe proiectele de investiții publice, beneficiază mai ales marii constructori.

Aceștia se regăsesc în Top 100 Constructori, elaborat de revista ARENA Construcțiilor ținând cont de cifra de afaceri și evidențiind numărul angajaților și profitabilitatea firmelor în anul trecut.

 

 

 

Afaceri în creștere semnificativă

Caracteristic activității de anul trecut a constructorilor a fost creșterea semnificativă a cifrei de afaceri.

Primele 100 de firme, ierarhizate în funcție de mărimea cifrei de afaceri, au obținut în total anul trecut venituri de peste 21 miliarde de lei.

Valoarea este mai mare cu 26% decât cea din anul anterior.

De altfel, și intrarea în Top 100 Constructori s-a făcut de la o cifră de afaceri de peste 84 milioane de lei. Acest prag minim este mai mare cu 27% decât cel de intrare în Topul anului anterior, care a fost de 66 milioane lei.

În contextul unei multitudini de proiecte de investiții finanțate din fonduri europene și de la bugetul de stat, se apropie de intrarea în Top și alte firme de construcții.

Dintre acestea amintim Recon SA Dolj, care a realizat anul trecut cu un număr mediu de 322 de angajați o cifră de afaceri de 64,3 milioane lei, cifră în creștere cu 30% față de anul anterior. Dintre cele mai mari contracte ale sale obținute anul acesta, cu finanțare din fonduri publice, este cel pentru lucrări la Penitenciarul Craiova.

Cu un contract de 396,9 milioane de lei câștigat anul acesta pentru lucrări la o unitate militară,

AG Steel Building & Cladding SRL Iași (brandul Avinci) are șanse să intre în Top 100 pe anul 2023.

Totodată, dintre firmele cu cifră mare de de afaceri Ascon Partners din Pitești (peste 141 milioane lei anul trecut) a intrat în procedură de insolvență de la jumătatea lunii septembrie anul acesta.

O altă firmă mare, Bunmet Engineering SRL (cu venituri de peste 129 milioane lei anul trecut) este în reorganizare judiciară.

Cristian Erbasu: ”Cea mai mare parte a profitului merge catre dezvoltarea firmelor din grup”

Profitabilitate medie de 5%

Cu toate că au avut afaceri în creștere semnificativă anul trecut față de anul anterior, primii 100 de mari constructori au înregistrat un profit net total în scădere cu 7%.

Această diminuare a fost cauzată, în principal, de profiturile în scădere raportate de marile firme cu capital străin WeBuild, Porr Construct, Strabag și Aktor.

De asemenea, scăderi ale profitului au înregistrat și marile firmele de construcții care dezvoltă proiecte rezidențiale (Pedro Company Constructexim SRL, Maurer Imobiliare Constanța SRL, Jacob Gardens SRL).

Ca urmare, rata medie de profitabilitate a primilor 100 de mari constructori a fost anul trecut de 5%, în scădere cu un punct procentual față de cea din anul anterior.

Între firmele cu cea mai mare rată a profitabilității, cele mai multe sunt cele care dezvoltă proiecte rezidențiale: Opus Land Residential Development SRL (38% profitabilitate), Grand Imob Kristal SRL (31%), Maurer Imobiliare Mureș SRL (30%), Studium Green SRL (24%), Urban Invest SRL (23%).

Dintre holdingurile cu cele mai mari profituri raportate pe anul trecut se află și unul cu activitate de construcții, și anume Baupartner SRL Prahova deținut de un cetățean german. Acesta a raportat un profit net de circa 110,6 milioane de lei.

Angajații, din ce în ce mai importanți și mai scumpi

În condițiile perpetuării crizei de forță de muncă, numărul de angajati este un criteriu important de evaluare a capacității de lucru a unei firme.

Majorarea afacerilor primilor 100 de mari constructori s-a produs anul trecut pe fondul unei creșteri cu 6% a numărului total de angajați ai acestora.

Cei mai mari angajatori sunt constructorii cu capital austriac Strabag și Porr Construct. La polul opus cel mai mic număr de angajați îl au firmele de construcții care dezvoltă proiecte rezidențiale (mai puțin de zece angajați – Opus Land Residential Development SRL, Grand Imob Kristal SRL).

Dintre primii 100 de mari constructori, 40 au peste 200 de angajați.

Cei mai mari angajatori români din Top sunt: Construcții Erbașu SA (865 angajați anul trecut), Concelex SRL (678), Conextrust SA  (660), Con-A Operations SRL (542), Intertrade Group Ltd SRL (440), P.A.B. România SRL (427) și Conest SA (417).

Creșterea mult mai accelerată a cifrei de afaceri totale a constructorilor din Top 100 în comparație cu ritmul de majorare a numărului de angajați a dus la o îmbunătățire semnificativă a productivității angajaților. Astfel, productivitatea per angajat a urcat anul trecut cu 20% față de cea din anul anterior.

În medie, primii 100 de constructori au realizat anul trecut o productivitate de peste 980 mii lei per angajat.

Nivelul variază de la un minim de 171 mii lei/angajat la un maxim de circa 22 milioane de lei/angajat în cazul unei firme de construcții care a dezvoltat proiecte rezidențiale.

Discrepanța mare arată, de fapt, diferența de profitabilitate dintre dezvoltatori și constructori.

Constructorii cu cele mai mari contracte obtinute anul acesta

În perioada următoare numărul mare de proiecte de investiții publice în infrastructură, sănătate, educație și mediu, finanțate din fonduri europene și de la bugetul de stat, va oferi oportunități de creștere firmelor de construcții.

În același timp, criza de forță de muncă din construcții duce la creșterea nivelului salariilor care se reflectă în creșterea costului de construire.

Anul trecut s-a dublat ritmul de creștere a salariilor din sectorul construcțiilor, iar anul acesta s-a accelerat și mai mult. În august creșterea salariului mediu net era de 21% an/an în construcții față de 15% an/an la nivelul întregii economii.

Prognoza rămâne favorabilă creșterii în continuare a sectorului de construcții, precum și a firmelor ai căror manageri vor ști să profite de noile oportunități.

Sus