Oferte locuri de munca top

Casa Sociala a Constructorilor: Formarea profesionala continua pentru angajatii din constructii

Casa Socială a Constructorilor (CSC) va avea posibilitatea să finanțeze, din fondul său de protecție socială, cursuri de pregătire profesională continuă pentru angajații din construcții.

Aceasta ca urmare a modificării Legii nr. 215/1997 privind Casa Socială a Constructorilor, modificare ce a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis și publicată ieri în Monitorul Oficial.

Astfel, formarea profesională continuă va fi asigurată din fondul pentru plata indemnizaţiei angajaților din firmele de construcții și producere a materialelor de construcție, pe timpul în care aceștia nu lucrează din cauza vremii nefavorabile sau a situațiilor de criză de genul pandemiei.

Inițiatorul proiectului, deputatul PSD Silviu Nicu Macovei, menționa la momentul depunerii propunerii că Legea privind Casa Socială a Constructorilor nu precizează sursa de constituire a fondurilor necesare desfăşurării activităţii de formare profesională.

CSC este organizația de protecție socială a sectorului de construcții și de producere a materialelor de construcții, fondată de patronatele și sindicatele din acest sector. Din anul 2020, CSC are printre atribuții formarea profesională continuă a salariaților din activitatea de construcții și de producere a materialelor de construcții. Prin activități de producere a materialelor de construcții se înțeleg activitățile din poligoanele de prefabricate în aer liber, din cariere și balastiere, precum și din alte activități stabilite prin statutul Casei Sociale a Constructorilor, unde nu se poate lucra din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau din cauza stării de urgență decretate la nivel național.

De ce a fost necesară această modificare legislativă

Deputatul Silviu Nicu Macovei aprecia că modificarea legislativă este cu atât mai necesară cu cât există o nouă viziune de dezvoltare conceptuală, tehnologică şi standardizare – Building Information Modeling(BlM) – a proiectelor în construcţii (la nivel global, există deja tendinţa ca BIM să devină un standard internaţional), iar menținerea la zi a cunoștințelor este vitală.

Proiectul de lege a fost inițiat în luna mai 2023 și votat de Senat în luna octombrie a aceluiași an. În luna martie 2024 Camera Deputaților a adoptat proiectul și l-a trimis la promulgare.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus