Oferte locuri de munca top

Spatii logistice si industriale: Cererea vine mai ales din partea firmelor de productie

Dezvoltatorii de spații industriale și logistice au în construcție proiecte totalizând 500.000 mp în diverse orașe din țară.

București, Timișoara și Brașov sunt destinațiile preferate, circa jumătate din proiectele ce urmează să fie livrate fiind localizate în aceste hub-uri logistice. De asemenea, Slatina, Arad și Sibiu vor beneficia de spații noi semnificative, după cum arată datele Cushman & Wakefield Echinox.

Companiile au închiriat în primele trei luni ale anului aproximativ 200.000 mp de spații logistice și industriale, cererea venind în principal de la firmele de producție, operatorii de FMCG și cei de logistică.

Ponderea spațiilor contractate de firmele de producție în totalul volumului tranzacționat (17%) a depășit pentru prima dată ponderea operatorilor logistici (10%) și a companiilor din domeniul FMCG (13%).

Cererea s-a concentrat majoritar în principalele huburi logistice din România, respectiv jurul Bucureștiului (50% din volumul total) și Ploiești (10%) și Timișoara (6%), interesul companiilor manifestându-se de asemenea și pentru Iași, Craiova, Arad și Oradea.

Din punct de vedere al activității de dezvoltare de proiecte noi, primul trimestru s-a remarcat de asemenea printr-o încetinire a investițiilor, în condițiile în care dezvoltatorii au adoptat o atitudine mai precaută pe fondul incertitudinilor economice și au redus proiectele dezvoltate speculativ.

Astfel, doar 50.000 np de spații noi au fost livrați în primele trei luni ale anului, față de 100.000 mp în intervalul corespunzător din 2023.

Stocul spațiilor industriale și de logistică a ajuns la 7,071 milioane de metri pătrați.

Rata de neocupare a fost de 6,1% în București și de 5,0% la nivel regional.

Proiectele de infrastructură în derulare vor deschide noi zone pentru investiții în spații industriale

Raportat la regiune, România a înregistrat al doilea cel mai mare volum de spații industriale și de logistică închiriate în primul trimestru, după Polonia, lider incontestabil al Europei Centrale și de Est, lăsând în urmă Cehia, Slovacia și Ungaria.

În Cehia suprafața tranzacționată a fost de 160.000 mp, în Slovacia de 107.000 mp, iar în Ungaria companiile au închiriat 109.000 mp spații industriale și de logistică.

„Companiile de producție încep să fie din ce în ce mai relevante pe piața închirierilor de spații industriale și de logistică, pe de o parte pe fondul fenomenului de nearshoring, dar și ca urmare a unor relocări de fabrici din Europa de Vest sau chiar din alte țări din Europa Centrală și de Sud-Est. De obicei firmele de producție preferă să opereze în spații proprii, însă pe fondul dinamicii obiceiurilor de consum, acestea au nevoie de o flexibilitate mai mare, pe care o pot obține prin închirierea spațiului. Credem că această tendință se va accentua în perioada următoare, iar proiectele de infrastructură în derulare vor deschide noi zone pentru investiții în proiecte industriale”, a declarat Ștefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2024

Sus