Oferte locuri de munca top

Posibila extindere a UE: Germania ar putea pierde cinci locuri în Parlamentul European

Aderarea la UE a Ucrainei și a altor șapte candidați ar putea schimba puternic echilibrul de putere european, arată un nou studiu al Institutului de Economie Germană (IW).

Statele liberale ar pierde influență. Fără reforme, UE ar putea fi amenințată de paralizie.

Printre cei opt candidați care negociază pentru aderarea la UE se află Albania, Serbia sau Republica Moldova.

Dacă extinderea ar avea succes, UE ar crește de la 27 la 35 de state membre.

Raporturile de putere s-ar schimba semnificativ, conform unei noi analize IW – cu consecințe semnificative pentru Germania.

Cum se vor schimba instituțiile

  • În Parlamentul European, conform calculelor IW, noilor membri le-ar reveni o șesime din totalul locurilor. Ucraina ar avea 48 de locuri și ar forma a cincea cea mai mare delegație națională. Statele fondatoare, în schimb, ar pierde influență: Germania ar trebui să cedeze cinci locuri, iar delegația Italiei ar scădea chiar cu aproximativ 10%.
  • În Comisia Europeană, regula este: Un stat, un comisar. Dacă această regulă ar rămâne în vigoare, executivul UE ar crește la 35 de membri – mai mare de două ori decât guvernul federal german. Atunci, Comisia ar deveni confuză, iar efortul de coordonare ar putea crește semnificativ.
  • În Consiliul European, în care statele membre iau decizii, tonul ar putea să se schimbe – spre mai puțină libertate economică. Conform unui clasament al Heritage Foundation, Ucraina era înainte de război pe locul 127 în lume în ceea ce privește libertatea economică, iar Moldova se afla anul trecut pe locul 96. Situația este similară și în cazul celorlalți candidați. Pentru blocul liberal, din care face parte Germania, ar fi mult mai dificil să impună sau să prevină decizii – cum ar fi în politica fiscală.

În politica externă și de securitate, amenință paralizia

Majoritatea voturilor din Consiliul European sunt luate cu majoritate calificată, adică pentru adoptare este necesar votul a 55% din statele membre, care reprezintă 65% din populație.

În politica externă și de securitate și în problemele fiscale, totuși, este necesară unanimitatea – cu fiecare nou membru, procesul decizional devine mai dificil. În problemele disputate, există riscul de negocieri lungi fără garanție de succes.

„Aderarea Ucrainei și a celorlalți candidați este în principiu corectă politic și, din punct de vedere economic, este utilă după un interval de tranziție și adaptare adecvat”, spune expertul pentru Europa al IW, Julian Sommer.

UE trebuie să ia decizii și în probleme disputate prin voturi calificate. „Dacă Consiliul European insistă asupra unanimității, Europa se poate bloca singură în probleme importante de politică externă și de securitate”, atrage atenția analistul citat.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2024

Revista Arena Constructiilor martie 2024

Sus