Oferte locuri de munca top

Termene lungi, stabilite prin legislatie, pentru emiterea avizelor ANPM

Laurențiu – Alexandru Păștinaru, președintele ANPM

Una dintre instituțiile acuzate de mediul de afaceri și de către autoritățile contractante că emite avize și acorduri într-o perioadă de timp extrem de lungă este Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Referitor la durata îndelungată de emitere a avizelor/acordurilor necesare demarării proiectelor de investiții, Laurențiu – Alexandru Păștinaru, președintele ANPM, ne-a spus că ”autoritățile competente pentru protecția mediului parcurg cu celeritate procedurile de reglementare, dar sunt obligate să respecte termenele impuse prin actele normative. În caz contrar există riscul pierderii finanțării.”

Evaluarea de mediu durează 163 de zile, iar etapa de încadrare 53 de zile

Actele de reglementare emise de ANPM, ca urmare a desfășurării procedurilor de reglementare, premergătoare demarării lucrărilor de construcții sunt următoarele:

Avizul de mediu se emite în baza HG nr. 1076/ 2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe, care transpune Directiva 2001/42/CE privind evaluarea efectelor anumitor planuri şi programe asupra mediului (Directiva SEA).

Evaluarea de mediu se efectuează pentru planurile și programele care pot avea efecte semnificative asupra mediului.

După caz, pot fi parcurse și etape procedurale în vederea evaluării adecvate, care sunt stabilite conform Ordinului nr. 1682 din 14 iunie 2023 pentru aprobarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potenţiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar cu modificările şi completările ulterioare.

Timpul necesar derulării procedurii de evaluare de mediu este de aproximativ 163 de zile.

Acesta conține termenele obligatorii ale autorității la care se adaugă timpul necesar titularului de plan/program de a constitui/derula ședințele grupului de lucru, de a întocmi raportul de mediu etc.

Pentru planurile și programele pentru care, în urma parcurgerii etapei de încadrare, autorităţile competente pentru protecţia mediului decid că acestea nu pot avea efecte semnificative asupra mediului și nu necesită evaluare de mediu se emite ”decizia etapei de încadrare” ca act final.

Timpul estimat pentru parcurgerea etapei de încadrare este de 53 de zile.

Procedurile continuă cu emiterea Acordului de mediu, în baza Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, care transpune Directiva 2014/52/UE a Parlamentului European.

Evaluarea impactului asupra mediului necesită 168-178 zile. Etapa de încadrare, 78-88 zile

Legea reglementează evaluarea impactului asupra mediului a proiectelor publice și private care pot avea efecte semnificative asupra mediului și conține și etapele procedurale aferente evaluării adecvate, după caz.

Timpul necesar derulării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului este de aproximativ 168-178 zile, care conține termenele obli­ga­torii ale autorității la care se adaugă timpul necesar titularului de proiect de a întocmi memoriul de prezentare,  raportul privind impactul asupra mediului, de a publica anunțurile, etc.

Pentru proiectele pentru care, în urma parcurgerii etapei de încadrare, autorităţile competente pentru protecţia mediului decid că acestea nu pot avea efecte semnificative asupra mediului și nu necesită evaluarea impactului asupra mediului se emite decizia etapei de încadrare ca act final.

Timpul necesar pentru parcurgerea etapei de încadrare este de aproximativ 78-88 de zile.

Sus