Oferte locuri de munca top

Cererea de forta de munca in constructii s-a mai temperat

După ce anul trecut penuria de forță de muncă s-a acutizat în sectorul construcțiilor, anul acesta cererea de lucrători pare să fie în scădere.

Aceasta potrivit datelor din evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), agenție care gestionează locurile de muncă vacante declarate de angajatori.

Datele arată o diminuare a ofertei de locuri de muncă în sectorul construcțiilor, în primele luni ale acestui an, față de perioada similară a anului trecut. Numărul locurilor de muncă declarate vacante de către angajatori din domeniul construcțiilor a fost de 21.335 în ianuarie și februarie, potrivit celor mai recente date disponibile, furnizate de ANOFM.

Astfel, oferta de locuri de muncă a fost mai mică cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din această ofertă, 14.875 locuri de muncă, reprezentând circa 69,7%, au fost declarate în mod repetat ca fiind vacante, din cauză că nu au putut fi ocupate.

Și acest procent este în ușoară scădere față de cel din perioada similară a anului trecut, când a fost de 70,2%.

 

 

 

Cel mai mult a crescut cererea pentru muncitori întreținere drumuri și pentru sudori

Pentru mai multe meserii din sectorul construcțiilor au fost declarate în mod repetat locuri de muncă vacante.

Cel mai mult a crescut cererea de muncitori necalificați pentru întreținerea de drumuri, șosele, poduri: în primele două luni fiind declarate cu 66% mai multe astfel de locuri de muncă.

De asemenea, cererea de sudori a crescut cu 11%.

În rest, pentru toate celelalte profesii din Top 10 s-au înregistrat scăderi ale cererii, cele mai mari scăderi fiind pentru faianțar (-53%) și muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor de construcții (-50%).

Circa 680 de firme de construcții au anunțat 7.660 de posturi vacante

Diminuarea ofertei de locuri de muncă din ianuarie și februarie s-a menținut și în prima lună de primăvară.

Cu 28% mai puține locuri de muncă vacante în sectorul construcțiilor erau la jumătatea lunii martie față de aceeași perioadă a anului trecut, în evidenţele ANOFM.

Cele 7.659 de locuri de muncă au fost declarate vacante de către 678 firme de construcții (cu 11 firme mai multe faţă de jumătatea lunii martie a anului 2023).

Majoritar, locurile de muncă vacante din sectorul construcțiilor sunt pentru lucrători calificați (59%), greu de acoperit prin importul de forță de muncă din țări din afara Uniunii Europene.

Dintre cei 4.500 de lucrători calificați căutată de angajatori, circa 5% (217) erau persoane cu studii superioare.

Fierarii betoniști au fost cei mai căutați anul trecut

În topul locurilor de muncă declarate vacante în mod repetat, în 2022 și 2023, se află fierarii betoniști. După aceștia, foarte căutați au fost anul trecut zugravii, urmați de dulgheri (exclusiv restauratori)

Penuria de forță de muncă în construcții s-a acutizat anul trecut

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă poate stabili nevoia de forță de muncă în anumite domenii de activitate și pentru anumite meserii pe baza situației locurilor de muncă vacante declarate de angajatori.

Astfel, anul trecut angajatorii din construcții au declarat 140.071 locuri de muncă vacante, mai multe cu 12% decât în anul anterior.

Din aceste posturi vacante, 97.716 au fost locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu au putut fi ocupate.

Acest număr a fost mai mare cu 31% față de cel din anul precedent, ceea ce a arătat acutizarea în 2023 a penuriei de forță de muncă.

Situația de criză este confirmată și de numărul de posturi ocupate, care anul trecut a fost de 26.619, număr mai mic cu 10% decât cel din 2022.

Sus