Oferte locuri de munca top

Misiunea Europa Nostra pentru salvarea bisericilor din lemn

 

IMG_8261Salvarea bisericilor din lemn din Transilvania şi nordul Olteniei, incluse în programul ”Cele mai periclitate 7 situri” a făcut subiectul misiunii Europa Nostra.
Echipa formată din arh.Şerban Sturdza, Peter Bond şi Jan Kurek s-a informat , a discutat cu instituţiile implicate şi a concluzionat modul în care pot fi salvate aceste biserici.
Concluziile deplasării, prezentate săptămâna trecută în cadrul unei conferinţe de presă,  au fost optimiste. Echipa a primit asigurări din partea Episcopilor din Vâlcea şi Hunedoara că bisericile vor fi utilizate, continuând cu ideea întocmirii unor caiete de bune practici care vor apăra de dispariţie bisericile. Apoi, componenta educaţională în care e implicată comunitatea depăşeşte arhitectura şi există obligaţia de a continua operaţiunea prin structurarea informaţiei sistematic, pe mai multe criterii.
Peter Bond, reprezentantul European Investment Bank Institute, a făcut încă de la început distincţia între o bancă şi un Institut al uneia. Acesta din urmă are rolul de a avea iniţiative culturale, nu de a oferi împrumuturi. A menţionat faptul că operaţiunea trebuie să se bazeze pe conservare, mai mult decât pe restaurare, alături de importanţa cooperării tuturor celor implicati în proiect. Este nevoie de mai multe date pentru a cunoaşte în profunzime siturile, pentru structurarea programului şi prioritizarea acţiunilor.
Jan Kurek, cu o experienţă de peste 30 ani în bisericile de lemn, subliniază faptul că este nevoie de fonduri europene şi o mai bună înţelegere a fenomenelor pentru a se putea interveni asupra acestor biserici, care fac parte din patrimoniul european pus în pericol de dispariţie. Există propuneri de workshop-uri şi activităţi studenţesti pe aceste situri pentru a atrage atenţia asupra problemelor şi pentru a rezolva o parte din ele.

Arh. Serban Sturdza a prezentat programul „Cele mai periclitate 7 situri”, proiectul 60 de biserici de lemn, Federaţia Europa Nostra, Fundaţia Pro Patrimonio.

Sus