Oferte locuri de munca top

Infrastructura si documentatiile de urbanism, criterii de achizitie a terenurilor

Mădălina Angheloiu, broker/owner RE/MAX Properties București Florinela Voicu, consultant imobiliar la RE/MAX Properties București

Factori extrem de importanți pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare pe piața din București – Ilfov sunt infrastructura și documentația de urbanism (planuri urbanistice zonale sau de detaliu, autorizații de construire), afirmă Mădălina Angheloiu, broker/owner RE/MAX Properties București.

De exemplu, pentru terenuri care depășesc suprafața de 5.000 mp este nevoie de PUZ, iar elaborarea și aprobarea acestuia durează minim un an. Mai mult decât atât au fost foarte multe investiții private, de ordinul miliardelor de euro, blocate pe piața rezidențială din București din cauza anulării PUZ-urilor de sector. Din cauza PUG-lui pe București și a blocajului format, unii dezvoltatori s-au reorientat în afara orașului.

Pe de altă parte, terenurile cu documentații de urbanism aprobate continuă să se vândă la prețuri substanțial mărite, în comparație cu terenurile similare care nu beneficiază de aceste aprobări, prima depășind chiar și 20-30% în multe cazuri, mai spune Mădălina Angheloiu.

Global Investment Group Bucuresti – focusati pe performanta!

Multe cereri pentru terenuri de 300-600 mp

Florinela Voicu, consultant imobiliar la RE/MAX Properties București, menționează că mulți clienți optează pentru o casă cu puțină curte, în detrimentul unui apartament, astfel că au apărut din ce în ce mai multe cerereri pentru terenuri cu suprafațe mici, cuprinse între 300 – 600 mp.

Clienții care își doresc să se mute la casă analizează cu mare atenție prețul de achiziție a unei locuințe deja construită sau în curs de construire de către dezvoltatori, care este prețul terenului, costul de construire, precum și termenul de execuție.

”La nivel general cererea de cumpărare a scăzut față de anul trecut. Am înregistrat mai puține solicitări față de 2021, dar mult mai calificate înspre a cumpăra. Cantitativ, solicitările au scăzut cu aproximativ 30%”, spune doamna Voicu.

După ce în anii 2020 – 2021 s-au înregistrat creșteri ale prețurilor terenurilor, urmând trendul general al pieței imobiliare, anul acesta prețurile s-au stabilizat. Evoluția a fost liniară, cu mici corecții în sensul aprecierii sau scăderii lor în funcție de avantajele sau dezavantajele fiecărei oferte în parte, de poziționarea geografică, caracteristicile urbanistice, vecinătățile etc.

Cei care doresc să-și cumpere un teren potrivit pentru a construi o locuință trebuie să țină cont de mai multe elemente.

ALPHA BUILDERS Constanta ghidati de calitate: Blocurile turn reprezinta ”perlele coroanei”

Primul, dar și cel mai important, este Certificatul de Urbanism, în care să apară foarte clar că este în regim rezidențial, nu industrial. Aceasta cu atât mai mult cu cât doar regimul rezidențial permite construirea uneia sau mai multor locuințe.

Terenul trebuie să fie intravilan construibil, să aibă utilitățile aproape sau chiar pe teren, acces facil la infrastructura de transport. Trebuie să aibă deschidere suficient de mare la stradă, să aibă în proximitate dotări gen centre comerciale, școli, grădinițe, , etc. Aceste caracteristici sunt importante deoarece reduc costurile unei locuințe, dar nu limitează posibilitatea de a construi, a spus Mădălina Angheloiu.

Anul acesta este în creștere cererea de terenuri pentru dezvoltări de spații pentru producție, depozitare, săli de evenimente și parcuri logistice.

În tranzacționarea terenurilor de acest tip, un impediment îl reprezintă accesul către proprietate, spun agenții imobiliari. Asta pentru că durează foarte mult până este obținut de la CNAIR acordul de acces pe proprietate. Dacă terenul nu are deschidere la o stradă practic este imposibil de tranzacționat.

 

Sus