Oferte locuri de munca top

Agregate minerale: Necesarul va fi aproape dublu fata de productia actuala

 

Oportunitățile legate de existența marilor proiecte de infrastructură aflate în construcție, sau care urmează să intre în construcție și, mai ales, provocările legate de problematica cu care se confruntă acest sector și care ar putea să pună în pericol realizarea proiectelor de infrastructură de transport, au fost prezentate de dr. ing. Ionel Ureche, președintele Patronatului Producătorilor de Agregate Minerale din România, la conferința ”Exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România, soluții de sustenabilitate, concurență loială și dezvoltare durabilă”.

La nivel național, producția de roci de construcții s-a situat în ultimul an în jurul a 120 milioane de tone, potrivit datelor oficiale furnizate de Agenția Națională de Minerale. Dar, potrivit investițiilor anunțate de către Ministerul Transporturilor,  în următorii cinci ani necesarul de roci de construcții pentru infrastructura de transport se situează peste cantitatea de 200 de milioane de tone.

”Ținând cont că aceste materii prime sunt folosite în mai multe sectoare, cele civile, cele industriale, dar și de creșterile semnificative de anii trecuți, în privința volumelor de lucrări avute în vedere rezultă necesitatea unei creșteri a producției în viitor. Întrebarea care se pune este dacă, în condițiile actuale impuse de toate procedurile de autorizare existente, se va putea realiza această creștere”, spune Ionel Ureche.

Din punct de vederere al potențialului geologic, această creștere ar putea fi acoperită fără probleme. România stă destul de bine în privința potențialului de resurse minerale în general, cu atât mai mult în privința potențialului de roci de construcții. Însă cel  mai mare volum de lucrări ce urmează să fie efectuat se află în regiunea de Nord Est, adică exact acolo unde sunt cele mai puține resurse de roci de construcții.

”În plus, mai avem o problemă în privința zonelor unde sunt situate aceste resurse naturale, zone care se suprapun cu arii naturale protejate. Sigur, cu toții suntem de acord că este vital să ne protejăm natură, dar, în opinia mea, este necesar să găsim un echilibru între nevoia de conservare a naturii și nevoia de materii prime pentru numeroasele proiecte de construcții. Mai ales că în acest domeniu suntem puțin rămași în urmă față de țările europene”, spune Ionel Ureche, președintele Patronatului Producătorilor de Agregate Minerale din România.

Mergând mai departe, pentru ca aceste resurse să poată fi exploatate și valorificate  este necesar să treacă prin furcile caudine ale proceselor de autorizare.

Cristian Erbasu: Criza resurselor minerale se va adauga crizei fortei de munca

La acest proces de autorizare intervine un cadru legislativ, care reglementează domeniul extrem de stufos, o mulțime de instituții de autorizare și extrem de multe etape ce trebuie parcurse.

Acest proces, prin care se ajunge la momentul în care resursa să fie exploatată și valorificată, este unul de lungă durata, iar după 1989 s-a făcut exclusiv prin efortul și pe cheltuiala agenților economici cu activitate în domeniu.

Sus