Oferte locuri de munca top

TVA redus si pentru locuintele mai scumpe

Anumite case și apartamente s-ar putea ieftini, nu ca urmare a reducerii profitului dezvoltatorilor, ci prin scăderea taxelor percepute de stat.

În prezent pentru o locuință cu prețul de vânzare de 140.000 euro, TVA-ul se ridică la 26.600 euro, iar în cazul reducerii TVA, această taxă ar fi de numai 7.000 euro.

Un nou proiect legislativ propus spre aprobare plenului Camerei Deputaților prevede extinderea aplicării cotei reduse de TVA și pentru locuințele mai scumpe.

Valoarea maximă de achiziție a locuinței pentru care se aplică TVA de 5% ar urma să crească cu peste 50%: de la 450.000 lei (circa 93.000 euro), la 140.000 euro (circa 680.000 lei)

Acest amendament legislativ a fost adus de către deputați proiectului de modificare a Legii privind Codul Fiscal, ce urmează să fie votat de Camera Deputaților.

Amendamentul stabilește valoarea maximă de 140.000 de euro după ce senatorii propuseseră una de circa 155.000 de euro.

Valoarea maximă este exprimată în lei și nu include taxa pe valoarea adăugată.

Locuințele pentru care va putea fi aplicată cota de 5% TVA la tranzacționare trebuie să aibă o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti. Acestea  trebuie achiziţionate de persoane fizice, iar cota redusă poate fi aplicată numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.

Șanse de lichidare pentru stocul locativ crescut

Scăderea taxelor percepute de stat pentru vânzarea locuințelor va ajuta ca stocurile de locuințe noi să fie lichidate mai ușor, mai ales că oferta de pe piața imobiliară rămâne bogată. Chiar și în timpul pandemiei, numărul locuințelor terminate a crescut. În primul semestru din acest an au fost finalizate cu peste 9% mai multe locuințe față de perioada similară a anului trecut.

Corelarea TVA-ului redus cu finanțările de maximum 140 mii euro din programul Noua Casă va micșora concurența între finanțarea garantată de stat și creditul ipotecar. Altfel, diferențele între cele două moduri de finanțare nu sunt foarte sesizabile.

Vă amintim că în cadrul Programului statul garantează maximum 50%, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanțării garantate în condițiile în care valoarea finanțării este de maximum 70.000 euro, pentru toate cele trei tipuri de locuințe.

Pentru locuințele noi și consolidate, procentul de garantare este de maximum 60% exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanțării garantate în condițiile în care valoarea finanțării este cuprinsă între 70.001 euro și maximum 140.000 euro.

 

 

 

Citiți și:

Doua noi blocuri de locuinte, in portofoliul unor dezvoltatori locali

Amplu proiect imobiliar din Capitala, in autorizare

Peste 10 mii mp spatii comerciale si de servicii, in pregatire langa Bucuresti

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

Sus