Oferte locuri de munca top

Spatii logistice: cereri record in timpul pandemiei

Spațiile logistice au înregistrat cereri record în perioada pandemiei. Volumul tranzacțiilor cu astfel de spații ar putea depăși anul acesta 700.000 mp, pe fondul dezvoltării accelerate a comerțului online și al poziționării Bucureștiului drept hub logistic regional pentru o serie de retaileri internaționali, potrivit Cushman & Wakefield Echinox.

În primele nouă luni ale anului, volumul tranzacționat s-a ridicat la 581.000 mp, în creștere cu 94% față de perioada similară a anului precedent.

Chiriile de referință au rămas stabile în acest an, situându-se în intervalul 3.75 – 4 euro / mp / lună.

Bucureștiul a atras 65% din cerere, iar Timișoara aproape 13%, cele două piețe fiind cele mai mari și mai active poluri industriale și logistice din România.

În acest context, și dezvoltatorii au fost activi. Au fost livrate spații noi cu o suprafață de 356.000 mp în perioada ianuarie – septembrie 2020, în creștere cu 27% față de perioada similară a anului precedent.

Aproximativ 75% din noile spații au fost date în folosință în jurul Capitalei, unde se dezvoltă atât polul tradițional, de la intrarea pe autostrada București – Pitești, cât și zonele de Nord-Vest și Nord, în dreptul autostrăzii București – Ploiești.

Andrei Brînzea, Partner, Head of Land, Industrial & Logistics, Cushman & Wakefield Echinox: „Anul acesta am putut observa diverse implementări strategice ale jucătorilor din piața de industrial și logistică, procese accelerate de pandemie și de blocajele din supply chain generate de restricțiile de circulație. Astfel, au fost realizate optimizări care au generat cerere suplimentară de spații și au intensificat activitatea atât pe segmentele de curierat și farma, cât și pe segmentele de producție și logistică. Estimăm că anul viitor acest trend va continua pe fondul reconfigurării globale a sectorului de producție, dar și a evoluției segmentului de retail online care își va menține ritmul accelerat de dezvoltare.”

Stocul spațiilor logistice și industriale din România se ridică la circa 4,3 milioane mp, jumătate dintre aceste spații regăsindu-se în jurul Bucureștiului.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

 

 

 

 

Sus