Oferte locuri de munca top

Restantele mai mari de 10.000 lei vor putea fi compensate

Toate firmele cu sediul în România, indiferent de forma de organizare si de tipul de proprietate vor avea obligația să întocmească situația privind facturile restante mai mari de 10.000 lei individual sau cumulând 10.000 lei pe același creditor/debitor și mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadență, daca scadența este clar specificata, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica, după caz, cu sediul in România.

Această situația va cuprinde: elemente de identificare a calității de debitor,  elemente de identificare a calității de creditor,  scadență, dacă este clar specificată, valoarea și soldul facturii ce urmează să fie încasată de la debitor.

Aceasta ca măsură pentru prevenirea intrării în incapacitate de plată.

Până anul trecut activitatea de compensare ca formă de plată nonmonetară desfășurată de firmele cu sediul în Romania, indiferent de forma de organizare sau tipul de proprietate, a datoriilor neplătite la termenele scadente a fost reglementată de prevederi legale în vigoare din 1999.

Guvernul a avut ideea să schimbe aceste reglementări, Parlamentul a votat anul trecut modificările iar prin Legea nr.155 din 2017 s-a redus aria de aplicare doar la operatorii economici cu capital de stat.

Acum guvernanții au recunoscut că se impune revenirea la reglementarea ce permite tuturor firmelor cu sediul in Romania, indiferent de forma de organizare sau tipul proprietate să își compenseze creanțele și datoriile.

Inițiatorii noului proiect de lege spun că utilitatea incontestabilă a acestui sistem național de compensare a datoriilor și creanțelor, de interes public, unic în Romania este dovedită în cei 20 de ani de functionare nonstop prin valoarea arieratelor diminuate de circa 53,8 miliarde de euro (calculat la un curs mediu de 4.5 lei/euro).

În prezent activitatea de compensare la nivel național în cadrul Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Economiei, se realizează prin Structura de compensare care își desfășoară activitatea în cadrul Sucursalei București.

Structura de compensare asigura gestionarea la nivel național a sistemului de compensare datorii si creanțe – sistem de interes public, unicul sistem non-monetar din Romania în vederea diminuării blocajului financiar și a pierderilor din economie, pentru reducerea arieratelor agentilor economici, pentru prevenirea intrării în incapacitate de plata, pentru reducerea evaziunii fiscale și pentru a asigura transparența pentru toți operatorii economici.

Utilitatea incontestabilă a acestui sistem constă în faptul că poate identifica solutiile optime de circuite de compensare pe baza informațiilor transmise de contribuabilii persoane juridice. Aceste soluții de compensare pot cuprinde mai mult de doi agenți economici și poate fi utilizat de toți agentii economici cu sediul în România, indiferent de forma de organizare.

Structura de compensare din cadrul CPPI -Sucursala  BUCURESTI are o experiență  de 20 de ani în activitatea de compensare, contribuind în tot acest timp la diminuarea blocajului financiar din economia românească.

Descarcati aici proiectul

 

 

 

 

 

 

Propunerile privind proiectul de act normativ pot fi trimise pana pe 17 martie adresa de e-mail: dezbateri_publice@economie.gov.ro

 

Citiți și:

Un investitor francez va construi cladiri de locuinte cu 10 niveluri

A inceput construirea unui ansamblu cu 7 blocuri in Bucuresti

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

Sus