Oferte locuri de munca top

ANRE: Contoarele suplimentare ale prosumatorilor sunt necesare si obligatorii

Determinarea consumului propriu de energie electrică al unui prosumator se determină ca diferență dintre măsurătorile contorului care înregistrează energia electrică produsă și ale contorului din punctul de delimitare care înregistrează energia electrică produsă, care nu a fost consumată și care este evacuată în rețea, afirmă reprezentanții ANRE într-o informare cu privirea la instalarea de către prosumatori a contoarelor suplimentare.

Obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalațiile prosumatorilor a fost instituită încă din 2021 prin legislaţia naţională.

În situația în care întreaga energie produsă este consumată la locul de consum și de producere și, în consecință, nu există un excedent de energie produsă care să fie evacuat în rețea, atunci autoconsumul este egal cu energia electrică înregistrată de contorul prevăzut în instalația prosumatorului pentru măsurarea producției de energie.

Totodată, contorul de măsurare a energiei electrice furnizează o serie de date extrem de importante, necesare cunoașterii exacte a valorii energiei electrice produse, dar şi a consumului asigurat de producția locală.

Prin centralizarea acestor date va fi posibilă asigurarea unor funcționalități necesare îndeplinirii standardelor aferente serviciilor de transport și distribuție energie electrică.

Lipsa datelor exacte privind consumul si producția efectivă a prosumatorilor poate avea drept consecință erori mari de prognoză, care la rândul lor generează costuri mult mai mari în piața de energie, suportate de către toți consumatorii.

Obligația montării de către operatorii de distribuție a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produsă din instalațiile prosumatorilor a devenit extrem de necesară deoarece producția și consumul prosumatorilor induc costuri foarte mari cu dezechilibrele la nivelul sistemului energetic.

Costuri de achiziționare și montare a contorului inteligent

Cu privire la costurile de achiziționare și montare a contorului inteligent în instalaţia de utilizare a prosumatorului, acestea au un regim comun cu celelalte costuri ale operatorului de distribuţie la care este racordată centrala electrică din surse regenerabile. Sunt incluse în tarifele de distribuție.

Singurele costuri suplimentare pe care le suportă prosumatorul sunt cele legate de cutia de distribuţie în care se va monta acest contor.

Din informațiile pe care le deține ANRE, prețul mediu al unui contor este de aproximativ 100 euro/bucată cu toate costurile incluse.

Dacă montajul acestora se face în 3-4 ani, deoarece sunt în curs de montaj SMI conform calendarului aprobat de ANRE până în 2028, efectul estimat la acest moment ar putea fi de maximum 0,2 lei/MWh.

Montarea acestora este însă temporar suspendată, iar efectul asupra tarifelor de distribuție este nesemnificativ, spre zero.

Amintim faptul că numărul de prosumatori racordați la rețelele de distribuție ale operatorilor de distribuție la finalul lunii februarie 2024 este de 117.154 cu o putere instalată de 1.554,47 MW.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus