Oferte locuri de munca top

Proprietarii cer mai mult pentru vanzarea apartamentelor

modern apartment buildings

Prețurile cerute de proprietari pentru vânzarea locuințelor au continua să crească cu puțin și în luna noiembrie, după mărirea de 2,4% din octombrie. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 1,2% în noiembrie, până la la 1.351 de euro / mp util.

În majoritatea centrelor regionale analizate – cinci din cele șase mari orașe monitorizate constant de analiștii imobiliari – au fost înregistrate creșteri ale prețurilor cerute în anunțurile de mică publicitate, atât pentru apartamentele vechi, cât și pentru cele noi.

Excepția de la regulă este reprezentată de Timișoara, unde prețul mediu solicitat pentru un apartament s-a mai diminuat, datorită scăderii prețurilor cerute pentru locuințele noi.

În Capitală suma medie solicitată pentru un apartament a ajuns la 1.400 de euro/mp util. Spre deosebire de luna trecută, cele două segmente ale pieței rezidențiale au avut o evoluție destul de discrepantă: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,4% în decurs de 30 de zile (la 1.343 de euro/mp), în timp ce unitățile locative nou-construite au consemnat un avans substanțial, de 4% (la 1.445 de euro/mp).

În Brașov a fost consemnat un avans de 1.2%, la un preț mediu cerut de 1.231 euro/mp. Apartamentele vechi s-au apreciat cu 1.1% (la 1.214 euro/mp), în vreme ce locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au înregistrat o creștere de 0.8% (la 1.261 de euro/mp).

În Cluj-Napoca prețurile cerute pentru vânzarea apartamentelor s-au majorat cu 0.8% luna trecută, ajungând la o medie de 1.840 de euro/mp util. O locuință în bloc vechi a ajuns să coste 1.787 de euro/mp, în condițiile unui avans lunar ușor, de 0.1%. Pe segmentul apartamentelor noi, pe de altă parte, a avut loc o creștere de 1.4%, la 1.898 de euro/mp.

În Constanța a fost înregistrat un avans de 0.7%, la 1.253 de euro/mp util. Valoarea medie de listare pentru apartamentele vechi a crescut tot cu 0.7% (la 1.237 de euro/mp), în vreme ce locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au apreciat cu 0.8% (la 1.285 de euro/mp).

În Iași a fost înregistrat, per ansamblu, un avans al prețurilor de 1.6% în luna noiembrie, la 1.080 de euro/mp util. Ambele segmente de piață analizate au consemnat creșteri, însă într-o măsură diferită: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat ușor, respectiv cu 0.5% (la 1.087 de euro/mp), în vreme ce pe segmentul rezidențial nou a avut loc un avans de 2.7% (la 1.074 de euro/mp).

În Timișoara prețurile apartamentelor s-au diminuat ușor, anume cu 0.2% luna trecută, la o medie de 1.287 de euro/mp. Pe cele două segmente majore de piață au fost consemnate, însă, evoluții diferite: locuințele vechi s-au menținut la același nivel de preț ca luna precedentă, respectiv 1.289 de euro/mp, în vreme ce unitățile locative nou-construite au înregistrat o scădere de 0.9%, la 1.278 de euro/mp.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus