Oferte locuri de munca top

Program de peste 1 mld euro, modificat azi de Guvern

program-irigatiiModificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România ce are o valoare de peste un miliard de euro, se află astăzi pe agenda ședinței de Guvern (document anexat mai jos).

La data elaborării programului era prevăzută reabilitarea de obiective din o suprafaţă de 2.006.941 ha, din 86 de amenajări de irigaţii viabile care includ următoarele obiective:

* 110 staţii de pompare de bază, 137 staţii de repompare,

* 2.525 m conducte de refulare,

* 1.997.481 m canale de aducţiune,

* 2.885.073 m canale de distribuţie

* 4.995 construcţii hidrotehnice

Conform noilor modificări ce vor fi aduse odată cu aprobarea noii hotărâri, în prima etapă va fi reabilitată infrastructura principală de irigaţii din 39 de amenajări aparţinând domeniului public al statului în suprafaţă de 1.314.543 ha, care alimentează 116 OIF care au accesat măsura 125a în cadrul PNDR 2007-2013.

A doua etapă de reabilitare cuprinde un număr de 46 de amenajări declarate viabile în urma studiului „Actualizarea strategiei investiţiilor în sectorul irigaţiilor – expertiza privind viabilitatea economică a sistemelor de irigaţii – raport final”, elaborat de către Experco – ISPIF – SRL, în suprafaţă de 680.527 ha. Pe aceste amenajări sunt constituite OIF care vor putea reabilita infrastructura secundară de irigaţii în cadrul submăsurii 4.3 din PNDR 2014-2020. 3.5.

De asemenea, a treia etapă de reabilitare va include 3 amenajări viabile de irigaţii, în suprafaţă de 9.569 ha pe care nu sunt constituite actualmente OUAI-uri. În cazul în care se vor constitui, acestea vor trece în etapa a II-a de reabilitare. Perioada de implementare a celor 3 etape este 2016-2020, perioadă care se suprapune cu cea a implementării PNDR 2014-2020.

Programul Naţional vizează adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, în principal dar şi asupra altor factori de mediu şi a populaţiei, prin reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii existente.

În prezentarea bilanțului de guvernare de la începutul acestei săptămâni Premierul Viorica Dăncilă a menționat în legătură cu acest subiect următoarele: ”Unul dintre cele mai importante programe din agricultură este refacerea sistemului de irigaţii. Am promis în campanie că vom ajunge la o suprafaţă irigabilă de 2 milioane de hectare în anul 2020. Acum, după un an şi jumătate, am ajuns la 1,2 milioane de hectare, iar în acest semestru am aprobat încă 47 de obiective de investiţii. Avem 25.300 de contracte de irigaţii încheiate şi vă reamintesc că acest guvern a asigurat apa gratuită până la staţia de pompare. Avem, de asemenea, puse în funcţiune 231 de staţii de pompare pentru irigaţii şi 470 pentru combaterea inundaţiilor.”

Descărcați aici Hotărârea pentru modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România:

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Stirile zilei

Lucrari de modernizare si extindere a unui spital de urgenta

Cine lupta pentru un contract de circa 590 mil lei

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

 

Un comentariu;

  1. Scridon Radu-Lucian said:

    O initiative deosebit de valoroasa .Tematica obligatoriu va trebui legata de o legislatie deosebit de dura de protectie a investitiilor.
    jaful din ultimii 20 de ani legat de distrugerea canalelor de irigatii ,disparitia conductelor de alimentare ,,a dalelor de protectie , disparitia posturilor trafo ,a perdelelor de vegetatie si altele, daca nu este stopat ,face inutila aceasta investitie.

Sus