Oferte locuri de munca top

Noul PUG al Iasului va incuraja investitiile

Noul PUG al Iasului va fi supus dezbaterii publice in urmatoarele 30 de zile.
Liniile generale ale proiectul au fost expuse in cadrul unei prezentari, ce a avut loc in aceasta saptamana, de catre arhitectii Gheorghe Heres din Iasi si Arpad Zachi, lector al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti. Ambii au contributii substantiale la elaborarea planului.
*Facilitati pentru investitii
Primarul Gheorghe Nichita a pus accentul pe importanta noului Plan Urbanistic General in ecuatia dezvoltarii Iasului. „Prin discutiile purtate cu arhitectii care s-au ocupat de acest PUG, am reusit sa impunem anumite puncte de vedere ale municipalitatii vizavi de noua structura urbana a Iasului. Acest plan va cauta sa asigure o circulatie auto si pietonala cat mai fluida, dar si un regulament de urbanism cat mai clar si care sa contureze cat mai bine viziunea asupra orasului. Astfel, investitorii vor sti mult mai bine care sunt liniile de dezvoltare ale Iasului. De pilda, cresterea regimului de inaltime in noul PUG va facilita investitii de natura a pune in valoare aspectul colinar al orasului. Apoi, avem in vedere o serie de pasaje subterane si supraterane care, odata aprobate prin PUG, vor putea sa-si gaseasca finantare prin fonduri europene”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.
*Intravilanul Iasului, extins cu 15%
In expunerea sa, Arpad Zachi a subliniat potentialul de dezvoltare urbana al Iasului, punand accent pe protejarea si punerea in valoare a zonelor istorice si peisagistice. „In noul PUG, am propus extinderea cu 15% a intravilanului Iasului, cat am putut de mult pe suprafata administrativa a municipiului, realizand o croiala urbana care va fi dezvoltata ulterior, in functie de necesitati. In urma studiilor noastre, s-a conturat o idee majora legata de viziunea urbanistica a Iasului. Pe de o parte, exista Iasul cultural, universitar, centru de excelenta in cercetare si invatamant, pe de alta parte, avem Iasul ca depozitar al unei traditii culturale foarte consistente. Astfel, din punct de vedere urban, realizarea pietonalulul Stefan cel Mare a fost o idee foarte buna. Dupa parerea mea, zona pietonala centrala ar putea fi extinsa si mai mult”, a spus Arpad Zachi.
*PUG, vechi si nou
Arhitectul Gheorghe Heres a evidentiat imbunatatirile pe care noul PUG le aduce comparativ cu cel precedent. „Vechiul PUG al Iasului era o idee frumoasa, dar total nerealista. As aminti doar doua elemente fundamentale. In primul rand, Pasajul Tatarasi a fost o idee utopica. A doua problema majora care a blocat dezvoltarea Iasului a fost acea strada ocolitoare care ar fi pornit din dreptul Liceului National, prin cartierul Sfantul Andrei, spre Palat, reintorcandu-se spre centru pe axa Str. Anastasie Panu”, a subliniat Heres, care a mentionat, in continuare, cateva solutii urbanistice cuprinse in noul PUG. „Exista necesitatea unei legaturi directe Copou – Gara, care se va face prin noul pasaj Arcu. Apoi, este nevoie de o noua artera de cornisa, care sa preia traficul care exista inainte pe Bv. Stefan cel Mare. Legaturile dintre platoul central si aceasta artera se vor putea face prin intermediul a doua pasaje subterane, unul in zona actualei strazi Colonel Langa, celalalt, eventual, pe sub fostul magazin Materna. Mare provocare a viitorului va fi sa valorificam relieful colinar al Iasului”, a concluzionat Gheorghe Heres.

Sus