Oferte locuri de munca top

Maxim 10% din bugetul de dezvoltare, pentru proiectele propuse de cetateni

Părerea cetățenilor contează pentru autorități mai mult la nivel declarativ pentru că bugetul alocat proiectelor propuse de cetățeni a fost anul trecut sub 1% din bugetul total al UAT-urilor.

Un nou proiect de lege propune ca cetățenii să fie implicați în elaborarea bugetului unităților administrativ-teritoriale și, pentru realizarea propunerilor lor, să fie alocate procente din bugetul de dezvoltare.

În bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale ar urma să fie rezervat, în mod obligatoriu, un procent stabilit prin hotărâre a consiliului local, a consiliului general sau a consiliului judeţean pentru proiectele sau propunerile preluate de la cetățeni prin procedura bugetării participative.

Acest procent nu ar trebui să fie mai mic de 5% şi nici mai mare de 10% din bugetul de cheltuieli de dezvoltare pentru anul respectiv, se arată în noul proiect de lege.

Propunerea de introducere a bugetării participative a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere, de către un grup de parlamentari neafiliați, având șanse reduse de a fi votată de Parlament.

Deputații au propus ca cetățenii să fie implicați în procesul decizional privind obiectivele de investiții, politicile, prioritățile, criteriile de finanțare și elaborarea bugetului unităților administrativ-teritoriale.

Inițiatorii au propus ca acest proces să se desfăşoare după cum urmează:

* derularea obligatorie de către unitatea administrativ-teritorială a cel puţin unei etape anuale de colectare a proiectelor sau a propunerilor venite din partea cetăţenilor şi asociaţiilor legal constituite

* analiza şi sinteza acestora

* dezbaterea publică

* evaluare şi decizie finală a UAT privind preluarea sau refuzul preluării acestora în viitorul proiect de buget local.

Un centru medical privat va fi construit cu bani europeni

Etapa de colectare a proiectelor sau a propunerilor va începe obligatoriu cu un anunț public în acest sens în care va fi menționat calendarul detaliat al procedurii, precum și acordarea unui termen de cel puțin 20 zile lucrătoare pentru depunerea acestora, inclusiv prin mijloace electronice.

Etapa de dezbatere publică va consta în organizarea a cel puțin unei consultări publice, în care cetățenii sau reprezentanții asociațiilor care au depus proiecte sau propuneri, precum și publicul larg le susțin și aduc argumente și explicații suplimentare în sprijinul acestora. Această etapă va fi finalizată cu acordarea din partea cetățenilor interesați a unui vot cu privire la proiectele sau propunerile formulate, urmând a fi declarat câștigător proiectul care întrunește cel mai mare număr de voturi. Votul va putea fi acordat fizic sau online.

Procedura de bugetare participativă va trebui să asigure:

* informarea cetăţenilor privind desfăşurarea, oportunităţile de implicare şi rezultatele posibile ale acesteia, atât la sediul unităţii administrativ-teritoriale, cât şi în format online pe paginile UAT-urilor din media online şi în presa scrisă;

* accesul inclusiv al cetăţenilor cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, a grupurilor informale a unor comunităţi sau micro-comunităţi,

* transparenţă decizională pe întreaga durata de derulare a acesteia;

* facilitarea şi asistarea cetăţenilor cu privire la întocmirea propunerilor sau a proiectelor.

În România au existat și încă există localități sau județe care au avut sau au programe de bugetare participativă. Numărul acestor UAT-uri variază de la an la an, unele renunțând la proiect, iar altele acum începând să îl implementeze.

În anul 2023, 14 reședințe de județ și o primărie de sector din București au desfășurat programe de bugetare participativă. Bugetul alocat proiectelor din bugetarea participativă a fost sub 1% din bugetul total al UAT-urilor.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus