Oferte locuri de munca top

Marile proiecte publice, cu parteneri privati sau cu fonduri europene nerambursabile?

Multe dintre marile proiecte publice au fost anunțate de Guvern că vor fi realizate prin parteneriat public – privat. Despre cele cu finanțare din fonduri europene, nerambursabile premierul Viorica Dăncilă a amintit mai puțin în prezentarea bilanţului primelor şase luni de activitate ale guvernului.

Până în acest moment au fost aprobate 13 proiecte majore de investiţii strategice, dintre care patru sunt în domeniul infrastructurii de transport, a precizat Viorica Dăncilă.

Primul dintre aceste proiecte este Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov, al cărui studiu de fundamentare a intrat deja în prima lectură, chiar în ultima şedinţă de guvern şi menționează premierul ”avem toate şansele ca până în septembrie să organizăm licitaţia de atribuire”.

Celelalte două autostrăzi, respectiv Autostrada Craiova – Calafat – Drobeta-Turnu Severin – Lugoj şi Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, vor avea finalizate studiile de fundamentare până la sfârşitul acestui an, când va demara şi selecţia competitivă pentru desemnarea constructorului, promite doamna Dăncilă.

În ceea ce priveşte construcţia Aeroportului Bucureşti Sud, termenul de finalizare a studiului de fundamentare este sfârşitul primului semestru din anul 2019.

În cazul proiectelor de dezvoltare locală, cu o importanţă foarte mare pentru comunităţile locale, au fost finalizate în acest an 939 km de drumuri judeţene şi comunale, 608 km conducte de apă şi canal și 243 de locuinţe.

Tot în domeniul investiţiilor finalizate la nivel local în acest semestru, se regăsește și terminalul multimodal Străuleşti, dar şi varianta ocolitoare pentru Caracal, stadionul Târgu Jiu şi bazinul de înot de la Focşani.

Premierul a mai menționat și că urmează să fie contruite mai multe spitale prin parteneriat public-privat. Mai exact este prevăzută construirea a două spitale regionale: Spitalul Regional Timişoara şi Spitalul Regional Brăila-Galaţi.

Totuși, cel mai important proiect este Complexul medical Carol Davila, care va include şi Spitalul Republican şi ce va deveni cel mai important centru medical din sud-estul Europei.

Un alt proiect în parteneriat public-privat este construirea şi operarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem.

Viorica Dăncilă a specificat că toate cele cinci proiecte vor avea studiile de fundamentare finalizate până la sfârşitul acestui an.

Tot în parteneriat public-privat vor fi amenajați pentru navigaţie circa 100 km pe râurile Argeş şi Dâmboviţa. Cea mai mare parte este pe râul Argeş, unde sunt 75 km şi unde stadiul de execuţie al lucrărilor este de 75%.

De asemenea, în acelaşi regim al parteneriatului public-privat se vor construi 140 km din cei 190 km ai Canalului Siret-Bărăgan, cu scopul de a asigura irigaţiile în acestă regiune. Diferenţa de până la 190 km, respectiv 50 km, va fi finalizată de către ANIF până la sfârşitul anului 2020.

Premierul a mai menționat și că guvernul are în plan construcţia unei fabrici de mijloace de transport electrice, dar şi amenajarea unui complex turistic pentru schi în Masivul Făgăraş, ambele urmând a fi realizate tot în parteneriat public-privat.

 

Citiți și:

Stirile zilei

Un dezvoltator turc va construi 800 de apartamente la malul mării

Peste 99 mil lei va costa construirea unei sali polivalente

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus