Oferte locuri de munca top

Mai multe contracte cu statul pot aduce si insolventa

Și-a crescut activitatea, numărul de angajați și, ca urmare, cheltuielile operaționale, dar autoritățile statului nu au recepționat lucrările realizate, obligând astfel firma să contracteze credite bancare. Apoi CEC Bank SA i-a cerut insolvența.

Aceasta este pe scurt situația unei companii de proiectare, urbanism și servicii cadastrale care a intrat în insolvență, având mai multe contracte nerecepționate de ANCPI și alte entități.

Compania în cauză este Total Business Land SRL din Alba Iulia, firmă cu capital românesc ce a realizat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 92 milioane de lei, cu un număr mediu de 773 angajați (mai mulți cu 88% față de anul anterior). Profitul net a fost de 576 mii lei.

Potrivit avocaților firmei, compania a desfășurat în mod constant o activitate susținută, cu rezultate financiare în același sens, înregistrând o dublare, aproape de la an la an, a cifrei de afaceri.

Cu toate acestea, în anul 2023, în contextul în care s-a intensificat activitatea TBL referitoare la serviciile de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară a imobilelor, desfășurată în baza a numeroase contracte încheiate cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, au crescut semnificativ cheltuielile operaționale ale societății. Acestea au depășit cu peste 33 de milioane de lei valoarea veniturilor facturate.

În același timp, anul trecut a crescut semnificativ valoarea veniturilor pentru servicii în curs de execuție (ajungându-se la valoarea de aproximativ 41 milioane lei doar în anul 2023), acestea reprezentând servicii și lucrări pentru care s-au realizat progrese semnificative, concretizate în diverse livrabile, nerecepționate însă din motive diferite de către partenerii contractuali (ANCPI, dar și alte entități), astfel că venitul nu s-a realizat.

Pentru a compensa acest decalaj semnificativ între venituri și cheltuieli, în anul 2023 TBL a contractat și a utilizat credite și linii de credit în valoare semnificativă, la care se adaugă și creditele anterioare anului 2023.

Așteptarea rezonabilă a TBL a fost ca serviciile și lucrările realizate în integralitatea lor (sau într-o proporție cât mai mare) să se recepționeze de către clienți și să se factureze.

În realitate, aceste așteptări nu s-au împlinit, TBL confruntându-se cu numeroase refuzuri nejustificate de recepționări ale lucrărilor executate.

Situația s-a perpetuat și în anul 2024, astfel încât în prezent TBL nu dispune de lichiditățile necesare achitării datoriilor scadente aspect de natură să impună formularea cererii de deschidere a procedurii insolvenței.

Administratorul judiciar provizoriul este RTZ & Partners SPRL Filiala Alba.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus