Oferte locuri de munca top

Johannes Hahn: Impactul fondurilor de coeziune va creste

Strategia precede implementarea de proiecte, astfel ca politica europeana de coeziune este aliniata la strategia pentru 2020, a fost mesajul central al discursului lui Johannes Hahn, Comisar pe politici de coeziune.
„Conditiile de accesare a fondurilor au fost introduse pentru a asigura mediul propice inainte de a cheltui fonduri in orice domeniu. De exemplu, pentru a finanta cercetarea si dezvoltare trebuie sa ai o strategie de implementare. Pentru transport nu poti accesa fonduri decat daca ai un plan integrat de transport. Aceste conditii garanteaza abordarea strategica dar asigura si un mediu sanatos pentru un impact optim al proiectelor”, a declarat acesta cu ocazia AER Session – European Business Summit de la Bruxelles.
Un alt element al strategiei de acordare a fondurilor este concentrarea pe domenii cheie cu potential de dezvoltare, cum ar fi sectorul energetic. Acesta a mai adaugat ca provocarea pentru europeni in acest sector este dependenta de marii producatori. Inovarea, dezvoltarea si concentrarea pe reducerea consumului si pe eficienta energetica sunt solutiile propuse de comisar pentru scaderea dependentei.
„In 2012 Europa ar fi avut un profit de 317 miliarde de euro daca nu ar fi fost importurile de energie si de materii prime. Din cauza dependentei bilantul a fost negativ, Europa inregistrand un deficit de 105 miliarde de euro.”, a mai precizat Johannes Hahn.
Investitiile publice au scazut cu 20% intre 2008 si 2013, iar in Spania, Grecia si Irlanda scaderile au fost de 60%. In tarile centrale si de est finantarea din fonduri de coeziune a scazut cu o treime.
Fara politicile de coeziune investitiile din statele membre ar fi scazut cu inca 50% deoarece fondurile de coeziune reprezinta mai mult de 60% din bugetul de investitii, potrivit sursei citate.
Impactul fondurilor de coeziune va creste si mai mult in perioada 2014-2020, estimeaza Johannes Hahn.

Sus