Solplanet x AeroFix

Dupa Basarab, Bucurestiul are nevoie de un nou pasaj la Piata Unirii

1691.jpg Bucurestiul are in continuare nevoie de multe pasaje supraterane noi in punctele care genereaza conflicte de trafic. „Nici 50 de pasaje nu ar fi suficiente”, sustine inginerul Ioan Ursu, responsabil tehnic cu executia proiectului Pasajului Basarab, constructie devenita intre timp un reper al Capitalei.
In opinia sa, o prioritate pentru fluidizarea traficului in centrul Capitalei ar consta in construirea unui pasaj suprateran la Piata Unirii, care sa conecteze Splaiul Independentei cu Splaiul Unirii. Acesta ar reprezenta un proiect complicat din punct de vedere tehnic, insa cu siguranta necesar si realizabil, considera domnul Ursu.
Pasajul suprateran Basarab, inaugurat in 2011, reprezinta o mare realizare pentru constructiile ingineresti din Romania. Pasajul are o lungime totala de aproape 2 km si include un pod hobanat (n.r. pod suspendat cu cabluri) de 360 metri lungime si 44 metri latime. Acesta trece peste Calea Grivitei, liniile de cale ferata si Bd. Dinicu Golescu. Traseul este continuat de un viaduct de 1,45 km lungime si se termina printr-un pod cu arce duble de peste 100 m lungime, care supratraverseaza Splaiul Independentei si raul Dambovita.
Constructia pasajului a inglobat 145.000 mc de beton, peste 14.000 de tone de otel beton, 50.000 mp de hidroizolatii si 36.000 de tone de mixturi asfaltice. Structura este menita sa reziste cutremurelor puternice, in acest sens fiind utilizate pentru prima data in Romania dispozitive de reazem din neopren cu sambure de plumb, precum si disipatori hidraulici.
„Aceasta lucrare a marcat inceputul dezvoltarii moderne a Bucurestiului” considera inginerul Ioan Ursu.
Pasajul Basarab a fost construit in intervalul 2006-2011 de consortiul format din companiile Astaldi (Italia) si FCC Construccion (Spania). Proiectantul general al lucrarii a fost compania Proiect Bucuresti.
Principalele momente si provocari in constructia Pasajului suprateran Basarab au facut obiectul unei prezentari sustinute de inginerul Ioan Ursu in cadrul evenimentului „Clubul Specialistilor”, organizat de Asociatia Romana a Inginerilor Consultanti (ARIC) si compania Search Corporation.

Sus