Solplanet x AeroFix

Ce tendinte noi s-au conturat pe piata imobiliara   

Pandemia a acutizat probleme anterioare ale spațiului locativ, iar eficientizarea suprafețelor a fost luată acum mult mai mult în calcul de către cumpărători în detrimentul locației propriu-zise.

Conform JLL, una dintre soluțiile pragmatice de context se definește prin reorientarea anumitor proiecte de birouri în dezvoltări mixte, cu o componentă rezidențială.

Este observată această tendință atât în cazul unor proiecte de birouri deja construite, unde se urmărește reconvertirea acestora în spații locative, dar și în cazul fazelor neîncepute încă, regândite în produse rezidențiale.

O altă tendință din piață este aparitia locuințelor destinate strict închirierii (proiecte de tip built-to-rent), un produs ce asigură venituri stabile din închirieri ulterioare.
Flavius Pop, senior consultant Living Department JLL România, a declarat: ”Necesitatea unei diversificări a surselor care generează venituri a definit o nouă strategie de investiții rezidențiale prin achiziția mai multor unități deodată, adică a pachetelor de apartamente dintr-unul sau din mai multe proiecte rezidențiale. Investitorii locali sunt interesați de astfel de achiziții, iar ca profil al cumpărătorilor, vorbim de cele mai multe ori de antreprenori, cu un capital realizat în alte industrii și redirecționat spre imobiliare”.

Pachetele de apartamente reprezintă o investiție foarte atractivă, cu un management ușor, risc scăzut, care vin din particularitatea fiecărei unități locative de a genera venituri, independent de celelalte. Printr-o astfel de investiție se urmărește atât stabilitatea veniturilor din chiriile obținute, cât și aprecierea valorii unităților pe termen mediu spre lung.

”Toate aceste tendinte au creat premisele ideale pentru intrarea pe piață a investitorilor instituționali din segmentul multi-familial. Aceste fonduri se raportează la volume mari de unități, de ordinul sutelor sau chiar miilor de unități, generatoare de venituri, cu randamente de minim 6,5 – 7%. România a devenit extrem de atractivă în contextul în care piața europeană are prea puține exemple de randamente ce depășesc 3%. Polonia înregistrează circa 5,5%, iar în București există proprietăți care generează chiar și 7% – 8% randament”, a adăugat Flavius Pop.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus