Oferte locuri de munca top

Cat castigi din inchirierea unui apartament

Pe piața imobiliară din București randamentul investițiilor în apartamente noi variază între 5% și 7% pe an, înainte de plata taxelor și impozitelor. Cele mai bune niveluri, de 6,5%, sunt obținute pentru apartamentele aflate mai departe de centrul orașului, în cartierele cu densitate mai mare, precum Dristor-Vitan, Berceni, Rahova, Crângași, potrivit JLL Bucharest Living Report.

În aceste zone, raportul dintre nivelul chiriei și prețul de achiziție este cel mai bun, ceea ce asigura un randament atractiv pentru o astfel de investiție.

Pe de altă parte, în zonele ultracentrale și de nord, precum Herăstrău- Nordului, Kiseleff – Aviatorilor, Dorobanți- Floreasca, Victoriei – Romană – Universitate și Unirii randamentele sunt mai reduse, de 5% sau chiar mai puțin. Având în vedere prețurile de achiziție care sunt mult mai mari decât în cartierele aglomerate.

Proprietățile care ar putea genera randamente de 7% sau chiar puțin peste acest nivel sunt excepții și sunt de obicei situate în zone în care raportul ofertă – cerere este dezechilibrat, în favoarea proprietarilor.

”Cu toate acestea, chiar dacă au o rată de rentabilitate mai mică, majoritatea tranzacțiilor de investiții rezidențiale sunt înregistrate în zonele ultracentrale și de nord. Acest interes poate fi explicat prin mai multe elemente. În primul rând, proprietățile au o valoare care se menține în timp și chiar crește constant și de asemenea, pot atrage chiriași de calitate pe un termen lung, ceea ce duce la un apetit mai mare pentru cei care sunt interesați să cumpere locuințe în vederea închirierii. Dar, subliniez faptul că experiența noastră pe această piață ne-a arătat că succesul investițiilor rezidențiale depinde de mai mulți parametri și de aceea cele mai bune strategii nu se pot baza doar pe influența randamentului ”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania.

Comparativ cu piețele din Europa Centrala și de Est (ECE), investițiile în rezidențialele din București sunt printre cele mai profitabile, randamentele generate fiind printre cele mai ridicate. Doar Varșovia prezintă randamente superioare de 6,5%. În rest, investițiile din Praga au un randament de 4,5%, cele din Budapesta de 5,5%, iar în Viena de 3%. Comparația a fost făcută luând în calcul unități rezidențiale de 2 camere și 55 mp suprafață utilă.

”Bucureștiul este bine plasat în regiune din punct de vedere al atractivității investițiilor rezidențiale. Cu toate acestea, atunci când facem o evaluare a tendințelor viitoare, ne menținem o perspectivă rezervat-optimistă, având în vedere caracterul contraciclic al acestui sector, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca investitorii să-și vândă portofoliile în această perioadă și să își reducă expunerea.  În opinia noastră, vedeta pieței rezidențiale va fi sectorul multifamiliar (locuințe din complexuri rezidențiale deținute de unul sau mai mulți proprietari, destinate închirierii), care este de așteptat să înregistreze cele mai bune performanțe și modificări minime ale gradului de ocupare, deoarece veniturile generate de proprietățile rezidențiale vor rămâne în continuare puternice”, a explicat Andreea Hamza.

 

Citiți și:

Ansamblu mixt, cu 400 de locuinte, in planul unor investitori romani

Cartier de vile, in portofoliul unui dezvoltator local

Cladiri cu 13 niveluri, in pregatire

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2020

Sus