Oferte locuri de munca top

Titlurile de stat vor concura investitiile in imobiliare

Statul vrea să se finanțeze din economiile populației și va scoate la vânzare titluri de stat. Aceste titluri vor concura cu plasamentele imobiliare în atragerea disponibilităților bănești ale populației.

Fondurile ce ar putea finanța investițiilor imobiliare se împuținează pe măsură ce statul atrage tot mai multe lichidități din piață.

Începând de astăzi și până pe 7 august, Ministerul Finanțelor Publice a pus în vânzare, prin programul Fidelis, titluri de stat denominate în lei (pe 2 și 4 ani) și în euro (pe 5 ani), destinate exclusiv persoanelor fizice.

Pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro și pot investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

La titlurile de stat în euro data scadenței este 12 august 2025, dobânda anuală este de 2%, iar valoarea nominală a unui titlu este 100 de euro. Dobânda se plătește anual.

La titlurile de stat în lei pe doi ani data scadenței este 12 august 2022, dobânda anuală este de 4%, iar valoarea nominală a unui titlu este de 100 de lei.

Pentru titlurile de stat în lei pe 4 ani data scadenței este 12 august 2024, dobânda anuală este de 4,50%, iar valoarea nominală a unui titlu este tot de 100 de lei.

Și la titlurile de stat în lei dobânda se plătește tot anual.

Ministerul Finanțelor precizează ca băncile intermediare nu vor încasa comision la cumpărarea titlurilor de stat, ceea ce înseamnă că, totuși, la scadență, respectivele bănci ar putea încasa comision.

Veniturile obținute prin titlurile de stat, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile.

Statul vrea, astfel, să atragă bani de la populație oferind dobânzi superioare celor oferite de băncile comerciale, atât la depozitele lei cât, mai ales, la depozitele euro.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus