Oferte locuri de munca top

Abrogarea OUG 100 se amana

Abrogarea OUG 100/2016, act normativ ce modifică și completează Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, precum și Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, se amână după ce plenul Camerei Deputaților a votat retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate.

Astfel,  proiectul de adoptare a OUG 100/2016 a fost, ieri, retrimis în comisia de specialitate pentru reexaminare. Inițial aceasta îl înaintase către plen cu propunere de respingere.

Dintre cei 196 de deputați prezenți (213 la începutul ședinței), 172 au votat pentru retrimiterea în Comisia de administrație publică și amenajarea teritoriului, 15 au votat împotrivă, 7 s-au abținut, iar 2 nu au votat.

„OUG 100 chiar dacă nu este completă, vine cu niște modificări absolut necesare. Vine să spună că Planul Urbanistic Zonal trebuie să fie un instrument de dezvoltare urbană și nu un instrument cu care niște oameni își iau niște etaje în plus pe o parcelă. Vine să combată conflictul de interese din Comisia Tehnică de Urbanism. Vine să dea un termen în care Consiliul Local poate să aprobe sau să respingă documentația de urbanism, ca să nu fim în situația în care Consiliul Local respinge de trei, patru ori și apoi, din senin, aprobă. Oferă atribuții precise prefectului și ISC pentru ca să atace documentația de urbanism, să nu ne mai trezim în situația Cathedral Plaza în care avem litigii când construcția e gata. Și modifică semnificativ nivelul sancțiunilor. Era ridicol ca pentru o chestiune precum un etaj în plus, amenda maximă să fie 10.000 de lei. Și Ministerul, și Comisia de administrație propun respingerea. Eu vă propun să retrimitem OUG la Camera Deputaților, să selectăm acele amendamente care sunt utile, printre cele pe care le-am enumerat azi, și să avem un vot de adoptare a acestei OUG.”, a afirmat Nicușor Dan, președintele grupului parlamentar USR, în dezbaterea generală dinaintea votului.

Nicușor Dan compară situația actuală cu cea în care se regăsea Legea 422 privind monumentele istorice, în anul 2010. La acea vreme, actualul deputat se adresa Secretarului de stat din Ministerul Culturii, Csilla Hegedes, pentru a-i împărtăși câteva modificări pe care le considera necesare. Atunci, demnitarul i-a răspuns să nu-și facă griji și l-a asigurat că va rezolva toate problemele prin adoptarea Codului Patrimoniului. În anul 2017, Codul Patrimoniul încă nu este adoptat.

 

Guvernul Grindeanu vine cu o nouă propunere de Ordonanță

În cadrul dezbaterii, Guvernul Grindeanu a fost invitat să-și expună poziția cu privire la proiectul de Lege pentru adoptarea OUG nr. 100 din 2016.

Sirma Caraiman, Secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, a afirmat că Executivul plănuiește elaborarea unei noi Ordonanțe care să reglementeze urbanismul, amenajarea teritoriului și autorizarea lucrărilor de construcții.

În acest sens, s-a constituit un grup de lucru interministerial.

„Având în vedere numărul mare de amendamente, atât în Senat, cât și în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, care modificau substanțial actul normativ, suntem de acord cu raportul comisiilor de respingere a acestei Ordonanțe cu informarea că, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, s-a constituit un grup de lucru pentru a elabora un nou proiect de Lege privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.”, a afirmat demnitarul.

Prin urmare, Guvernul va pregăti o nouă ordonanță care să înlocuiască OUG100/2016. Între timp, deputații au termen două săptămâni să pregătească amendamentele pe care le consideră necesare la actuala OUG 100/2016.

 

arena-constructiilor-martie-2017

 

Revista –    Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia martie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus