Oferte locuri de munca top

20 de clădiri cu risc din Bucureşti vor fi consolidate

PMB - consolidarePrimăria Capitalei intenţionează să efectueze în acest an lucrări de consolidare pentru 20 de imobile care prezintă risc seismic accentuat. Pentru alte 28 de imobile va demara proiectarea, a anunţat primarul general, Sorin Oprescu.

În prezent, la nivelul Capitalei există 190 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic şi care constituie un pericol public. Majoritatea sunt imobile multietajate, care au fost construite înainte de 1940 şi apariţia primului normativ antiseismic (1941). Acestea sunt prioritare pentru efectuarea intervenţiilor de consolidare. Alte 184 de imobile sunt încadrate în clasa I de risc seismic, dar nu constituie un pericol public.

În ultimii 10 ani, au fost consolidate 42 de clădiri din clasa I de risc seismic, din care 19 prin programul de consolidări al municipalităţii, iar restul direct de către proprietari. Lucrările prin program se efectuează cu dificultate deoarece nu toţi proprietarii sunt de acord cu acest lucru şi cu faptul că trebuie să restituie creditul fără dobândă acordat de Primărie în acest scop. În unele cazuri, se ajunge chiar la procese în instanţă care blochează pe lucrările pe termen nedefinit , a argumentat domnul Oprescu.

Însă, proprietarul care se va face vinovat de pierderi de vieţi omeneşti sau de vătamari corporale din cauză că nu şi-a pus în siguranţă proprietatea va răspunde penal, conform legii, a atenţionat primarul general.

Pentru a urgenta efectuarea intervenţiilor de consolidare, Primăria Capitalei a trimis guvernului o serie de propuneri de modificare a legislaţiei actuale, întrucât aceasta nu lasă la momentul de faţă prea multe opţiuni primăriei, atunci când se confruntă cu refuzul proprietarilor. Astfel, pe de o parte ar trebui elaborate standarde de cost pentru consolidarea clădirilor de locuinţe. De asemenea, ar trebui acordat municiaplităţii dreptul de a acţiona în instanţă proprietarii care obstrucţionează procesul de consolidare. Nu în ultimul rând, PMB propune interzicerea oricărei forme de închiriere pentru locuinţele aflate în blocurile din clasa I de risc seismic şi introducerea obligativităţii pentru proprietar de a întocmi un certificat seismic al clădirii la momentul înstrăinării imobilului.

Lucrurile stau mai bine în privinţa consolidării clădirilor publice. Astfel, Primăria Capitalei a consolidat şi reabilitat 100 de instituţii de învaţământ, precum şi teatrul Constantin Tănase şi Centrul unic de informare de pe Bulevardul Elisabeta. De asemenea, a fost finalizată consolidarea Palatului Primăriei Capitelei, din Bulevardul Elisabeta.

În prezent, sunt în curs de consolidare mai multe clădiri publice: Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Ion Creangă, Casa Cesianu, Muzeul Minovici, Observatorul Astronomi şi Arcul de Triumf.

Bucureştiul este clasat ca a zecea capitală la nivel mondial, în privinţa riscului seismic şi prima din Europa.

 

 

Sus