Oferte locuri de munca top

UE: 650 de milioane de euro investiţi în infrastructura energetică

Guenther_h_oettinger_2007Infrastructura energetică din Europa a primit un sprijin financiar de 647 de milioane de euro care va asigura interconectarea reţelelor energetice.

„Salut decizia luată astăzi, care ne va ajuta să construim rapid infrastructura de care avem nevoie pentru a asigura securitatea energetică a Europei. Criza geopolitică a evidențiat nevoia unei conectări mai bune a rețelelor energetice. Acest lucru este, de asemenea, esențial pentru o piață integrată a energiei, în care consumatorii beneficiază de cele mai avantajoase oferte din punct de vedere economic.”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Gunther Oettinger.

Proiectele vizate sunt preponderent cele de infrastructură a sistemului de alimentare cu gaz din zona statelor Baltice, din Europa Centrală de Est şi Sud-Est.

Printre proiectele care vor primi finanţare se numără un studiu de fezabilitate pentru un cablu subacvatic de curent continuu de înaltă tensiune, cu o lungime de 700 km, între Norvegia și Marea Britanie, precum și un proiect privind rețelele inteligente la frontiera dintre Irlanda și Regatul Unit (Irlanda de Nord), potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Banii europeni vin în cadrul “Mecanismului pentru inteconectare european” (MIE)  şi însumează 34 de granturi dintre care 6 sunt în sectorul gazelor naturale și 18 în sectorul energiei electrice, 28 de granturi sunt destinate finanțării unor studii iar, 6 granturi sunt destinate proiectelor de construcții (peste 550 milioane de euro).

Investiţiile de acest tip pot fi acoperite în proporţie de 50-75% de granturile acordate iar obiectivele vizate au fost preaprobate drept proiecte-cheie în strategia europeană de dezvoltare energetică.

Sus