Oferte locuri de munca top

Tranzactii de peste 400 mil euro sunt in diverse stadii de negociere

Cel mai probabil anul acesta investițiile imobiliare nu vor depăși nivelul din 2020.

Pe piața imobiliară locală sunt în diverse stadii de negociere tranzacții cu o valoare totală de peste 400 de milioane de euro, având ca obiect în special clădiri de birouri și proiecte de retail, potrivit estimărilor companiei de consultanță JLL.

Deocamdată, în ciuda prognozelor negative, randamentele pentru birouri și spații logistice /industriale se mențin la același nivel (yield anual la 7%, respectiv 8%), în timp ce la retail au crescut cu 25 puncte de bază la 7,25%.

”România oferă oportunități foarte atrăgătoare in segmentul proprietatilor imobiliare comerciale din perspectiva preturilor. Nivelul yieldurilor se menține mult peste cel înregistrat în perioada de vârf anterioară, respectiv 2007, dar și mult peste cel consemnat în restul regiunii. Adăugând și că nivelul chiriilor este în mare neschimbat de foarte mulți ani (chiar și 10 în cazul birourilor), observăm că prețurile pe metrul pătrat pentru birouri, hale sau spații de retail au crescut doar marginal în ultimii 5 ani (între 0 și 10% cumulat) în contrast izbitor cu creșterile susținute din zona de rezidențială. Prin urmare, ne așteptăm ca oportunitatea aceasta să se reflecte în perioada următoare într-un volum de tranzacționare mai mare deși, pe termen scurt, adică în 2021, investițiile nu vor depăși cel mai probabil nivelul din 2020”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Presiunea pe care consultanții se așteaptă să o vadă pe yieldurile proprietăților industriale, și potențial pe birouri, în linie cu evoluțiile regionale, depinde în mare măsură de disponibilitatea finanțărilor și a condițiilor de finanțare, de evoluția indicatorilor macroeconomici, dar și de sustenabilitatea măsurilor luate la nivel politic.

Investitorii au încă apetit pentru proprietăți comerciale în România, încurajați de revenirea rapidă a economiei

Piața de investiții imobiliare din România a totalizat în primul semestru 309 milioane de euro, valoare mai mică cu aproape 22% față de cea din perioada similară a anului trecut. Consultații de la JLL susțin că impactul pandemiei de COVID-19 asupra pieței imobiliare a fost mai redus decât se aștepta, astfel că volumele investiționale s-au menținut la niveluri „sănătoase” atât în 2020, cât și în prima jumătate a acestui an.

Tranzacții începute în timpul pandemiei au fost încheiate în primul semestru din 2021, demonstrând că ”investitorii au încă apetit pentru proprietăți comerciale în România, încurajați de revenirea rapidă a economiei”. Comparativ cu anul trecut, numărul tranzacțiilor a crescut, în timp ce valoarea medie a unei tranzacții a scăzut la 21 milioane de euro.

Bucureștiul a continuat să fie destinația preferată a investitorilor, cumulând 69% din volumul total tranzacționat în primul semestru, urmat de Timișoara, Iași și Oradea.

Volumul tranzacțiilor cu birouri a totalizat 197 milioane de euro în S1 2021.

Activitatea pe piața industrială și de logistică este limitată de lipsa de produse disponibile la vânzare, în condițiile în care piața este dominată de jucători strategici, care în foarte puține cazuri vor să vândă.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus