Oferte locuri de munca top

Taxele, corupţia, instabilitatea politică – piedici în calea companiilor din România

apple-455436_640Cele mai importante obstacole cu care se confruntă companiile din România sunt: administrarea taxelor, corupţia şi instabilitatea politică, iar dintre aceste pe locul întâi este administrarea taxelor, potrivit unui raport realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Pentru chestiuni legate de reglementări fiscale managerii au consumat 18% din timpul lor, în creştere cu 6% comparativ cu acum cinci ani. În statele din Europa de Sud-Est acest indicator se situează la 14,3%.
Din PIB-ul naţional 28% o reprezintă munca la negru. În acest sens România este a doua ţară din Uniunea Europeană după Bulgaria.

De asemenea, corupţia rămâne o problemă serioasă în România. Un procent de 13% din firmele chestionate au precizat că autorităţile române au solicitat plăţi informale în vederea acordării de aprobări.

În schimb, stabilitatea politică a crescut după anul 2012 însă mediul politic a fost afectat de disputele dintre preşedinte şi premier.

În perioada 2008-2009 pregătirea forţei de muncă, nu corupţia reprezenta unul dintre primele obstacole pentru realizarea de afaceri în România.

Sus