Oferte locuri de munca top

Suntem mult mai puţin dependenţi energetic decât alte state UE

4346501714_a72a20c4ec_oRomânia ocupă locul al treilea într-un clasament privind producerea şi consumul de energie din UE, potrivit unui raport al Eurostat.

Astfel în 2013 ţara noastră a importat aproximativ 18% din energia consumată fiind întrecută numai de Estonia cu 11,9% şi Danemarca, ţară ce a importat 12,3% din consum.

Principala sursă de energie a României sunt gazele naturale, aproximativ 32% din consum, urmată de energia din surse regenerabile, aproximativ 21%.

La coada clasamentului privind independenţa energetică se situează Malta, Luxemburg, Cipru şi Irlanda cu importuri energetice de peste 89%.

Pentru marile consumatoare de energie din Europa dependenţa energetică este peste media europeană cu valori cuprinse între 46% şi 76% importuri energetice în 2013. Din această categorie fac parte Marea Britanie, Franţa,  Germania, Spania, Italia.

La nivel european media consumului de import este de 53%. De asemenea, consumul de gaze naturale este în medie de două ori mai mic, respectiv 16% în timp ce europenii folosesc în medie 24% energie din surse regenerabile.

Sus