Oferte locuri de munca top

Sanse de finalizare pentru investitiile de la Isalnita si Iernut

Mari proiecte de investiții, aflate în curs de execuție, au avut de suferit din cauza prelungirii restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19. Cei mai mulți furnizori au notificat beneficiarii că, din cauza restricțiilor de mobilitate și a condițiilor dificile de expediere, nu pot respecta termenele inițiale și graficele de implementare.

Mai mult, Romgaz S.A. se află în imposibilitate de a finaliza centrala cu ciclu combinat de la Iernut din cauza pandemiei, restricțiile afectând ritmul de execuție a lucrărilor.

În plus, finalizarea a fost afectată și de discuțiile asupra ajustării prețului contractului EPC și de dificultățile financiare ale celor doi asociați, Duro Felguera SA și Romelectro SA, implicați în realizarea investiției de la Iernut.

Blocajul nu a putut fi soluționat cu toate eforturile susținute ale părților. Ca urmare, forţa de muncă din şantier s-a demobilizat continuu pe tot parcursul anului 2020, iar în prezent se înregistrează o încetare aproape totală a activității pe șantier.

Ca urmare, conform unui proiect de HG, vor fi prelungite termenele de finalizare și punere în funcțiune a investiției ciclu combinat cu turbine pe gaz de la Iernut, precum și a blocului energetic de la Ișalnița, modificări necesare pentru a asigura finanțarea. Proiectele ar fi trebuit finalizate până în vara acestui an, însă vor putea fi realizate până la finalul lunii iunie 2022.

Cererea si preturile in crestere au majorat afacerile producatorilor de materiale de zidarie

Cele două proiecte sunt finanțate prin Planul național de investiții – PNI, care cuprinde 29 de investiții, însă doar pentru patru dintre ele au fost încheiate contracte de finanțare. Dintre acestea, două investiții sunt încă în derulare:

* ,,Reabilitarea și modernizarea blocului nr. 7, pe lignit” – Sucursala Electrocentrale Ișalnița, contract de finanțare încheiat între Ministerul Energiei și Societatea Complexul Energetic Oltenia SA.

Valoarea finanțării nerambursabile: 33.556.675 lei.

*,,Ciclu combinat cu turbine pe gaz- Iernut” –  contract de finanțare încheiat între Ministerul Energiei și SNGN Romgaz S.A.

Valoarea finanțării nerambursabile: 320.912.359 lei.

Propunerile înainte prin proiect mai prevăd următoarele modificări:

* perioada de elegibilitate a cheltuielilor să fie prelungită până la 30 iulie 2022

* prelungirea duratei Contractelor de finanțare pentru investițiile în curs, coroborată cu prelungirea termenului de finalizare și punere în funcțiune a investițiilor finanțate nerambursabil din fondurile PNI;

* termenul maxim de rambursare a cheltuielilor eligibile aferente investițiilor va fi prelungit de la 30.12.2021 la 31.12.2022.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

 

 

Sus