Oferte locuri de munca top

Proprietarii de locuinte scad preturile cerute cand vor sa vanda

Proprietarii de apartamente și-au mai redus în luna septembrie pretențiile privind prețurile de vânzare a acestora. După ce în august cereau prețuri mai mari cu 1,2% în medie, la nivel național, în septembrie solicitările au variat cu numai la 0,6%, ajungând la 1.272 euro pe metru pătrat util.

Mai mult, unii proprietari au cerut chiar prețuri mai mici în două dintre marile orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro. Pe de altă parte, Bucureștiul și Constanța se situează, la egalitate, pe primul loc în clasamentul creșterii prețurilor cerute, cu marje de creștere peste media națională.

București

Pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 1,8% în luna septembrie, ajungând la o medie de 1.376 euro /mp. Spre deosebire de tendința din ultima perioadă, cea mai semnificativă creștere a fost consemnată, de data aceasta, pe segmentul apartamentelor vechi: acestea s-au apreciat cu 2,3%, ajungând la 1.312 euro/mp. Locuințele noi, pe de altă parte, s-au scumpit cu 1,4%, putând fi achiziționate acum cu 1.426 euro /mp.

Brașov

În Brașov s-au înregistrat în luna septembrie reduceri ale prețurilor cerute. Aici, apartamentele s-au ieftinit, per ansamblu, cu 0,9%, ajungând la 1.136 euro /mp. Scăderi au avut loc pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,9% (până la 1.121 euro/mp), iar cele din noile ansambluri rezidențiale cu 1% (până la 1.165 euro/mp).

Cluj-Napoca

Marja de creștere a prețurilor solicitate s-a situat, în septembrie, la egalitate cu cea consemnată la nivel național: apartamentele costă, per ansamblu, cu 0,6% mai mult decât la finele lui august, respectiv 1.640 euro/mp util.

Cele două segmente de piață analizate au avut, în mod interesant, evoluții contrastante: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,8% (până la 1.656 euro/mp), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au ieftinit cu 0,9% (până la 1.622 euro/mp). Apartamentele vechi din Cluj-Napoca sunt, astfel, din nou, mai scumpe decât cele noi.

Constanța

Ca și cei din București, vânzătorii de locuințe din orașul de la malul mării și-au majorat pretențiile cu 1,8% în luna septembrie – astfel, un apartament costă, aici, 1.171 euro/mp util.

Creșteri de preț au fost consemnate pe ambele segmente de piață, deși acestea au fost inegale: apartamentele vechi s-au apreciat cu 1,4% (până la 1.164 euro /mp), însă cele noi au cunoscut un avans mai semnificativ, respectiv 3,5% (până la 1.198 euro / mp).

Iași

Capitala Moldovei este al doilea mare centru regional în care au scăzut prețurile cerute pentru vânzarea locuințelor, variația fiind și mai accentuată. Per ansamblu, un apartament costă, în Iași, mai puțin cu 2,7% decât în august, respectiv 1.045 euro/ mp util.

Interesant este că scăderea consemnată de locuințele vechi a fost puțin semnificativă (-0,1%, până la 1.037 euro/mp), în evident contrast cu cea resimțită pe segmentul rezidențial nou – unde a avut loc un recul de 5,1%, până la 1.051 euro/ mp.

Timișoara

În capitala Banatului, Indicele Imobiliare.ro relevă, pentru luna trecută, un avans general de 0,5%, până la 1.250 euro/mp. Și aici, proprietarii de apartamente vechi și vânzătorii de apartamente noi au avut comportamente diferite: cei dintâi și-au majorat pretențiile cu 0,9% (ridicând prețurile la 1.257 euro/mp), însă cei din urmă, dimpotrivă, și-au diminuat așteptările cu 0,8% (la 1.226 euro/mp).

 

 

 

Citiți și:

Montajul placilor ceramice, mai scump anul acesta

40 mil euro pentru reabilitarea si extinderea unui spital

Aproape 3 mii mp de spatii noi de depozitare si birouri  

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus