Oferte locuri de munca top

Proiecte care schimbă imaginea Iaşiului

Mitropolia etc de pe Unirii fmaUn număr de 11 proiecte europene urmează să fie finalizate la Iaşi în decursul anului 2015. Investiţiile au vizat, în principal, modernizarea infrastructurii rutiere a oraşului, dar şi punerea în valoare sau crearea unor obiective turistice.

*Şase proiecte de infrastructură

Din activităţile aferente proiectului Artera funcţională Sud au rămas de realizat sub 30%, autorităţile ieşene fiind încrezătoare că proiectul va fi încheiat până la 30 iulie 2015.
Valoarea totală a investiţiei depăşeşte 87 milioane de lei. Lucrările au vizat înlocuirea a 8 km de linie simplă de tramvai, reabilitarea reţelei stradale pe o suprafaţă de 66.000 mp, modernizarea trotuarelor pe 30.000 mp.

Vor fi încheiate, de asemenea în vara acestui an, lucrările de modernizare a liniilor de tramvai de pe traseul b-dul Nicolae Iorga -Ţesătura-Calea Chişinăului–Metalurgie–Doi Băieţi.
Lungimea totală de căilor de rulare incluse în proiect este de 9,9 km, investiţia ridicându-se la 89 milioane lei.

La finalul acestui an va fi încheiat unul dintre cele mai spectaculoase proiecte ale municipalităţii, amenajarea celor două Splaiuri ale Bahluiului, prin două proiecte distincte. Astfel, cel de amenajare a Splai Drept Bahlui are valoarea de 56,9 milioane lei şi va duce la reabilitarea şi modernizarea a 6,2 km de străzi, 12 km de trotuare.

Pe malul stâng se va lucra de la Podul Sf. Ioan la Podul de Piatra, pe cinci tronsoane. Valoarea totală a acestui proiect este de 30,6 milioane lei.

Proiectul de regenerare urbană a zonei Lapuşneanu – Piaţa Unirii va fi şi el finalizat în anul 2015. Valoarea investiţiei este de 13,6 milioane lei.

Pasajul rutier Octav Băncilă, partea a unui proiect de 87 milioane lei, va fi gata tot în anul 2015. Acesta este singura construcţie de profil ridicată în Iaşi în ultimii 25 de ani şi va lega cartierele Alexandru cel Bun şi Dacia de centrul oraşului.

În acest an Iaşiul va beneficia de un Sistem de Management al Traficului, proiect european cu o valoare de 91 milioane lei ce va fi implementat până în august 2015.

Noi atracţii pentru turiştii ce vizitează Iaşiul

Cea de-a doua etapă a proiectului de reabilitare a Mănăstirii Golia va fi finalizată în acest an. Investiţia de 25 milioane de lei presupune refacerea a 2.500 mp de pictură murală şi a 190 de metri pătraţi de iconostas, modernizarea a 400 de metri de reţea de transport public, 3.600 mp de carosabil, 1.158 mp de trotuare, 3.126 mp de spatii verzi, precum şi iluminatul exterior din zonă.
Noul Muzeu Municipal al Iaşiului va fi inaugurat în acest an în fosta Casă Burchi din strada Zmeu. Reabilitarea, consolidarea şi dotarea acesteia au făcut obiectul unui proiect european în valoare de 4 milioane de euro.
Plaja Nicolina va completa infrastructura de agrement a Iaşiului. Principala investiţie din cadrul proiectului este ridicarea unei clădiri noi de agrement şi tratament, întinsă pe o suprafaţă utilă de aproximativ 2.500 de metri pătraţi. Valoarea proiectului este estimată la 20,3 milioane lei.
De inaugurare se apropie şi Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva”. Investiţia în lucrările de reabilitare şi extindere a fost de aproape 11 milioane lei.

Sus