Oferte locuri de munca top

Prognoze financiare: inflatia, dobanzile, cursul de schimb

In contextul cresterii inflatiei, este de asteptat sa creasca si ratele dobanzilor. Analistii financiari sunt de parere ca este posibil ca rata dobanzii de politica monetara ROBOR 3M sa se majoreze cu 25 puncte de bază (0,25%) in urmatoarele 12 luni. Aceasta potrivit sondajului realizat in randul membrilor CFA Romania.

Adrian Codirlasu, vicepresedinte al asociatiei, declara: “Atat indicatorul de incredere, cat si cele doua componente ale sale au atins, pentru a doua luna consecutiv, valorile maxime post-criza Covid-19, ceea ce indica incredere in revenirea economiei in acest an. In contextul revenirii ratei inflatiei, sondajul prin intermediul evolutiei anticipate a ROBOR 3M, releva si posibilitatea majorarii cu 25 bps a ratei de dobanda de politica monetara in urmatoarele 12 luni.”

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2022/mai 2021) a inregistrat o valoare medie de 3,53%.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9470 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0062 lei pentru un euro

Este de remarcat faptul ca 71% din participantii la sondaj anticipeaza majorarea ratei inflatiei.

Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (peste 77%) anticipeaza ca acesta se va resimti inclusiv in anul 2022, iar cea mai mare pondere (42%) chiar pana in trimestrul IV al anului 2022;

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 7%;

Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +5,1%;

Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%;

Sondajul realizat de Asociatia CFA Romania reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

 

 

Sus