Oferte locuri de munca top

Obiectivele de energie regenerabilă, atinse de 25 membri UE

Here comes the sunProgresul statelor europene în privinţa ponderii energiei din resurse regenerabile arată o evoluţie satisfăcătoare, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene.

În România ponderea energiei din resurse regenerabile în mix-ul energetic a evoluat de la 22,8% în 2012 la 23,9% în 2013 aproape de obiectivul de 24% propus pentru 2020. Autorităţile arătau anul trecut că România a atins targetul propus pentru 2020 în domeniul regenerabilelor.

Cel mai ambiţios target este cel al Suediei care şi-a propus un target de 49% al energiilor regenerabile pentru 2020. Cifrele din 2013 arătau un coeficient de 52% al regenerabilelor.

“Raportul arată încă o dată că producția și consumul de energie din surse regenerabile reprezintă un succes la nivel european. În Europa, cantitatea de energie din surse regenerabile pe cap de locuitor este de 3 ori mai mare decât oriunde în restul lumii. Avem peste 1 milion de persoane care lucrează în sectorul energiei din surse regenerabile, iar valoarea acestui sector depășește 130 de miliarde de euro pe an. Exportăm energie din surse regenerabile în valoare de 35 de miliarde de euro în fiecare an”, a declarat Miguel Arias Canete, comisarul pentru politici climatice și energie.

Prin implementarea măsurilor europene în domeniul regenerabilelor, statele membre au obţinut evitarea producerii a aproximativ 326 de milioane de tone de emisii de CO2 brute în 2012 și evitarea producerii a 388 de milioane de tone în 2013. De asemenea, cererea de combustibili fosili a scăzut în 2013 cu 116 Mtep.

În plus, înlocuirea gazelor naturale cu energie din surse regenerabile a reprezentat 30 % din consumul total de combustibil fosil care a fost evitat în 2013, iar aproape jumătate din statele membre și-au redus consumul intern brut de gaze naturale cu cel puțin 7 %.

Sus