Oferte locuri de munca top

O sansa pentru Canalul Dunare – Jiu – Olt – Arges

Noi prevederi legislative au fost propuse pentru realizarea cât mai rapidă a investițiilor publice și private în domeniul agricol.

Astfel, Senatul a primit propunerea de majorare a bugetului alocat Programului național de reabilitare şi/sau înfiinţare a infrastructurii principale de irigații şi infrastructurii de desecare şi drenaj, de la 1,5 miliarde euro, în prezent, la 3,5 miliarde euro.

În acest mod ar trebui acoperite diferențele de cost apărute în ultimii 6 ani și majorarea suprafețelor acoperite de infrastructură de irigații la 2,5 milioane hectare.

Constructii ingineresti de circa 40 mil euro

Din această suplimentare a bugetului ar urma să fie acoperit costul pentru proiectul de irigații „Canalul Dunăre – Jiu – Olt – Argeş” care va deservi o arie vastă de suprafețe agricole din sudul țării, de la Mehedinţi şi până în Argeş, în care se cultivă nu numai cereale, ci şi legume, fructe sau viță de vie.

În același timp, inițiatorii legii au în vedere majorarea componentei nerambursabile acordată prin subprogramul Agro IMM Invest până la maximum 25% aplicată la valoarea finanţării garantate, astfel încât fermierii mici şi mijlocii să poată avea acces la echipamente de irigații şi la utilaje pentru prelucrarea produselor primare.

Bazele legale pentru realizarea investițiilor în infrastructura de irigații au fost stabilite încă din anul 2015, însă investițiile realizate efectiv au fost puține, de slabă calitate și, în unele cazuri, nefuncționale la momentul recepției finale a lucrărilor, arată inițiatorii noului proiect legislativ.

TOPUL DRUMARILOR

De asemenea, trebuie luată în calcul și slaba capitalizare a fermierilor mici și mijlocii, fapt ce nu le-a permis acestora să realizeze investiții private moderne (echipamente, motopompe, aduțiuni secundare) pentru asigurarea minimului necesar de apă în sol pentru realizarea unor producții medii de produse primare.

Subprogramul Agro IMM Invest a fost aprobat în anul 2020, însă, având în vedere criza sanitară, Guvernul nu a putut să susțină o componentă nerambursabilă mai mare de 10%, preluând, în schimb, 100% comisionul de risc a comisionului de administrare și dobânzile.

 

 

Descărcați aici

Login Required

Sus