Oferte locuri de munca top

TOPUL DRUMARILOR

 

 

 

 

 

UPDATE TOPUL DRUMARILOR 2023

 

Cifră de afaceri în creștere, profituri în scădere

Primele 100 de firme specializate în execuția lucrărilor de constructii drumuri și autostrăzi au realizat anul trecut o cifră totală de afaceri de circa12,90 miliarde de lei. Aceasta este mai mare cu 9% decât cea realizată în anul anterior de firmele din Top 100 Drumari.

În schimb, profiturile lor nete au scăzut per total cu 15%.

În aceste condiții nu este greu de înțeles de ce anul acesta multe firme au încetinit ritmul de lucru până la actualizarea valorii contractelor cu majorarea prețurilor materialelor de construcții.

Totodată, o scădere de 5% s-a înregistrat și în ceea ce privește numărul total al angajaților firmelor din Top 100 Drumari.

Situație care arată, de asemenea, o presiune pe firme în ceea ce privește creșterea salariilor mai ales pentru angajații specializați, creștere care trebuie să se reflecte în valoarea contractelor încheiate.

Ministrul Sorin Grindeanu vrea: Constructori seriosi pentru marile proiecte de infrastructura

Identificarea constructorilor de drumuri și mai ales a celor performanți, dificilă

Top 100 Drumari a fost realizat în baza rezultatelor financiare disponibile la Ministerul Finanțelor pentru firmele cu codul CAEN 4211 lucrări de construcții drumuri și autostrăzi.

Foarte posibil să mai fie pe piață firme destul de mari care însă să nu fi fost incluse în top din cauza înregistrărilor oficiale deficitare.

Din cele peste 3320 de firme cu acest obiect de activitate, înregistrate ca fiind în funcțiune, am identificat un număr de 29 care au avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 100 milioane de lei.

Alte 44 au avut cifre de afaceri între 50 și 100 milioane lei, iar 188 au avut între 10 și 50 milioane de lei.

Un număr de 1.038 de firme au avut între 2,5 și 10 milioane lei cifră de afaceri anul trecut.

Firme cu cifră de afaceri sub 2,5 milioane lei (considerate de anul viitor ca fiind microîntreprinderi) au fost 2.025.

Numărul mare de firme existente pe piață și deficiențele din înregistrările oficiale disponibile public fac dificilă pentru autoritățile contractante identificarea firmelor care poat executa proiectele în condițiile de calitate și în termenele dorite.

Lemacons Galati: Activitate in crestere, chiar si in actualele conditii din piata

Miliarde de euro alocați pentru construcția și reabilitarea drumurilor

Pentru construirea de autostrăzi, drumuri expres, centuri ocolitoare, precum și pentru modernizarea și reabilitarea drumurilor naționale și județene sunt alocate finanțări de miliarde de euro.

Prin Program național de investiții Anghel Saligny, derulat de Ministerul Dezvoltării până în 2028, a fost alocat un buget de 6 miliarde de euro pentru lucrări la drumuri și poduri.

Din fonduri europene, prin PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență) componenta 4 Transportul sustenabil, pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere durabile au fost alocat 3,095 miliarde euro, proiectele finanțate trebuie finalizate până în 2026.

Tot din fonduri europene, Programul Operațional de Transport POT 2021-2027 are un buget toal de 8,373 miliarde euro.

Primele finanțări pentru proiectele de infratructură rutieră pare că vor veni din programul Anghel Saligny.

 

 

Sus