Oferte locuri de munca top

Noul terminal al Aeroportului International Iasi are autorizatie de construire

A fost emisă autorizația de construire pentru extinderea Aeroportului Internațional Iași prin realizarea Terminalului T4. Proiectul are finanțare de circa 72 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

În cursul lunii mai conducerea Aeroportului Internațional Iaşi a semnat contractul pentru serviciile de proiectare şi execuţie a unui nou terminal, T4, de peste 30.000 metri pătraţi, investiţia urmând a fi terminată la sfârşitul anului viitor.

Construcţia noului terminal, dar şi extinderea parcării auto vor fi realizate de compania austriacă Strabag, în asociere cu alte firme. Compania are la dispoziţie 16 luni pentru finalizarea proiectului, din care patru luni pentru proiectare şi 12 luni pentru realizarea efectivă a lucrărilor.

Contract de constructii ingineresti de peste 20 mil euro, ofertat de mari constructori

Următorii pași sunt recepția proiectului tehnic și ordinul de execuție, au anunțat autoritățile județene.

În urma lucrărilor Aeroportul Iaşi va beneficia de un terminal cu o capacitate de procesare de 3,3 milioane de pasageri pe an.

În perioadele de vârf, T4 va putea să asigure realizarea formalităţilor pentru 950 de pasageri pe oră.

Vor exista şapte porţi pentru plecări şi trei porţi pentru sosiri, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin poduri suspendate.

Viitorul terminal va fi construit pe trei niveluri (subsol, parter și etaj), şi va avea o suprafaţă desfăşurată de 31.210 metri pătrați, pe o lungime de 200 de metri şi o adâncime de 50 de metri. T4 va fi ridicat în continuarea terminalului T3 şi va fi legat de acesta printr-o galerie.

Consiliul Județean Iași va investi și în modernizarea infrastructurii de transport rutier pe zona de nord, pentru a facilita accesul către aeroport.  Astfel, va fi modernizat drumul județean DJ 282G: limita Municipiului Iași — Aroneanu — Rediu Aldei și se va realiza drumul de legătură din DJ 282G (Aroneanu) către Aeroportul Internațional Iași, în total 6,5 kilometri.

Modernizarea drumului de la aeroport va asigura și conexiunea cu viitoarea bretea a Autostrăzii A8, dar și accesul către Spitalul Regional de Urgență.

Parcare supraterana de peste 13 mil euro intra in executie

Președintele CJ Iași, Costel Alexe, a adăugat: ”Începând din 2024, aeroportul Iași va fi autostrada noastră aeriană care va conecta Iașul cu restul țării și cu întreaga Europă.”

Primarul Iașului, Mihai Chirica a transmis: ”Să nu uităm că întreaga parte de nord a Iașului va intra foarte curând într-o profundă transformare, atât Spitalul Regional de Urgență, cât și viitorul cartier Smart City urmând a schimba radical zona. Prin urmare, nordul municipiului va beneficia de o rețea de circulație modernă care va avantaja inclusiv Aeroportul.”

Sus