Solplanet x AeroFix

Lucrarile de constructii vor continua sa se scumpeasca

Continuă tendința de creștere a prețurilor lucrărilor de construcții.

Și luna acesta, în cadrul anchetei realizată de Institutul Național de Statistică, cei mai mulți dintre managerii firmelor de construcții estimează noi creșteri ale prețurilor.

Cu 31% sunt mai numeroși managerii care cred ca prețurile vor crește, față de cei care nu cred că se va întâmpla acest lucru.

Potrivit estimărilor din luna mai 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +28%).

Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%).

Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +45%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +24%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +17%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +29%)

Servicii

Conform estimărilor din luna mai 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural 10%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +7%).

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

Sus