Oferte locuri de munca top

În România activează peste 44.500 de grupuri de întreprinderi

DSC05358Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din ţara noastră îşi desfăşoară activitatea în comerţ, industria prelucrătoare sau construcţii.

Potrivit celor mai recente date furnizate de INS, în România, în anul 2013, au fost identificate 44575 grupuri de întreprinderi, din care 5248 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 39327 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (60 controlate din interior, respectiv 39267 controlate din străinătate).

În cadrul grupurilor de întreprinderi rezidente majoritatea sunt cele constituite din două sau trei întreprinderi.

În anul 2013, din totalul grupurilor de întreprinderi, cel mai mare procent de grupuri de întreprinderi au fost identificate în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (31%), secţiunea construcţii (13%), secţiunea industria prelucrătoare (11%).

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (21%), industria prelucratoare (12%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11%) şi construcţii (11%).

Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Olanda sau Austria.

Rezultatele anului 2013 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (15,6%), pe locul doi sunt cele controlate din Olanda (12,6%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Austria (11,4%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în industria prelucratoare (7,4%), în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2,5%) şi în secţiunea activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,4%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Olanda, 4,8% se regăsesc în industria prelucrătoare, 2,3% în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor şi 1,5% în secţiunea informaţii şi comunicaţii.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Austria domină în industria extractivă (2,8%), în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2,4%) şi în secţiunea  industria prelucrătoare (2,4%).

Sus