Oferte locuri de munca top

Iluminat modern pentru 22 de străzi și două clădiri publice

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPână în ianuarie 2016, un număr de 22 de străzi din Cluj Napoca și două clădiri ale primăriei vor beneficia de iluminat modern.
Azi a fost semnat oficial contractul de finanțare prin care primăria primește fonduri nerambursabile de 1,6 milioane franci elvețieni (echivalentul a peste 6,8 milioane lei) în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român,
Perioada de implementare este de 18 luni de la semnarea contractului de finanțare.

Clădirile care vor beneficia de aceste investiții sunt Calea Moţilor nr. 3-5-7 (inclusiv clădirea anexă aferentă parking-ului, situată în curtea interioară) și Piaţa Unirii nr. 1-2.

Cele 22 de străzi sunt: B-dul 21 Decembrie 1989, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Haşdeu, Calea Floreşti, Calea Manăştur, Observatorului, Constantin Brâncuşi, Gheorghe Marinescu, Ilie Măcelaru, Ion Popescu Voiteşti, Izlazului, Louis Pasteur, Mioriţei, Moldovei, Nicolae Titulescu, Nod N, Piaţa 1 Mai, Donath, Piaţa Marăşti, Piaţa Mihai Viteazu, Primăverii, Regele Ferdinand.

În cadrul acestui proiect vor fi înlocuite 1094 aparate de iluminat în interior şi 1358 aparate de iluminat public.

„Practic, consumul va scădea cu circa 42-44% și astfel vom putea realiza în viitor economii la costurile de întreținere ale muncipalității, de aproximativ 65.000 euro/an”, a spus primarul Emil Boc.

Modernizarea sistemului de iluminat interior presupune înlocuirea aparatelor de iluminat existente, care utilizează lămpi fluorescente sau cu incandescenţă, cu aparate de iluminat moderne utilizând tehnologia LED.

Toate aparatele de iluminat vor fi echipate cu driver de protocol DALI (exceptându-se cele din grupurile sanitare şi holuri), ceea ce va permite controlul acestora pe viitor, prin intermediul unui sistem de comandă. Suplimentar, se va implementa, în scop experimental, un sistem modern de comandă şi control al iluminatului, cu reglaj automat al nivelului de iluminare, pentru patru birouri. Acestea se vor echipa cu senzori de prezenţă şi lumină, care vor ţine cont de nivelul de iluminare naturală, respectiv de gradul de ocupare al încăperii. Studiul si monitorizarea viitoare a sistemului, va evidenţia oportunitatea implementării acestuia la nivelul tuturor încăperilor din clădirile municipalităţii.

Prin implementarea proiectului se preconizează realizarea unor reduceri a consumurilor de energie electrica de cca. 44 %  pentru sistemul de iluminat interior, respectiv 42% pentru sistemul de iluminat exterior, ajungându-se astfel la un consum de 251139.25[KWh] pentru sistemul de iluminat interior, respectiv la 630527[KWh] in cazul sistemului de iluminat public. Astfel se preconizeaza o reducere totala anuala a emisiilor de dioxid de carbon de 300 tCO2.

Sus