Oferte locuri de munca top

Ignorand oferta mare de locuinte finalizate, proprietarii incearca sa creasca preturile

Proprietarii de apartamente par să ignore faptul că, față de anul trecut, a crescut semnificativ stocul de apartamente noi finalizate, disponibile la vânzare.

Astfel, în cadrul anunțurilor de mică publicitate ei au solicitat în luna august prețuri mai mari față de cele din luna precedentă cu 1% până la un maxim de 5% pentru apartamentele noi din Iași.

Potrivit imobiliare.ro, în ultima lună de vară din acest an, prețurile solicitate pentru apartamentele (noi și vechi) disponibile spre vânzare au fost majorate atât la nivel național, cât și în toate marile centre regionale.

Analiștii cred că această tendință poate fi pusă în legătură cu așteptarea că, în mod tradițional, luna septembrie aduce o „revigorare” a activității de tranzacționare pe piața rezidențială, atât pe segmentul închirierilor, cât și pe cel al vânzărilor.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu cerut pentru un apartament, fie el nou, fie vechi, a crescut cu 1,2%, la 1.264 de euro /mp (la finele lui august).

În general, proprietarii de apartamente noi și-au mărit mai mult pretențiile decât cei de apartamente din blocuri vechi.

București

Cu un avans general de 2,6% față de iulie, Capitala se situează pe locul al doilea în clasamentul creșterii pretențiilor de majorare a prețurilor de vânzare a apartamentelor.

Prețurile solicitate s-au situat la o medie de 1.352 euro/mp util.

Tot cu 2,6% s-au majorat și prețurile solicitate de proprietarii apartamentelor din blocurile vechi, ajungând la 1.282 euro /mp.

Prețurile cerute pentru unitățile locative nou-construite au consemnat o creștere de 2,3%, până la 1.406 euro/mp util.

Brașov

Proprietarii au cerut prețuri mai mari cu 1,6% pe parcursul lunii august (1.146 euro/mp util).

Pentru apartamentele vechi au fost cerute prețuri mai mari cu 1,3% (1.131 euro/mp).

Pe de altă parte, prețurile anunțate pentru apartamentele noi au fost majorate cu 2,6%, la 1.177 euro/mp.

Cluj-Napoca

Proprietarii au mărit prețurile cerute, per ansamblu, cu 1,6% în august comparativ cu luna precedentă, ajungând la o medie de 1.631euro/mp util.

Pretențiile de creștere a prețurilor cerute pentru locuințele din blocurile vechi au fost mai reduse, de 1,1%, la 1.627 euro/mp.

Pentru apartamentele nou-construite au fost anunțate prețuri de vânzare mai mari cu 2,1%, de 1.636 euro/mp.

Constanța

În orașul de la malul mării, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat, per ansamblu, cu 1,1%, la 1.150 euro/mp. Între segmentul rezidențial vechi și cel nou poate fi observată, însă, o discrepanță semnificativă: dacă pentru locuințele din blocurile vechi s-au cerut prețuri mai mari cu doar 0,3% (1.148 de euro pe mp), pentru cele noi s-au cerut prețuri mai mari cu 3,7% (1.158 de euro pe mp).

Iași

In Iași a fost consemnată cea mai mare creștere a prețului mediu solicitat pe metrul pătrat de apartament: este vorba despre un avans de 3,6% (la 1.074 euro/mp util). Și în acest caz, apartamentele vechi s-au apreciat cel mai mai puțin, anume cu 2%, de la 1.018 la 1.038 de euro /mp. Locuințele nou-construite, pe de altă parte, s-au scumpit cu 5% în ultima lună, ajungând la o valoare medie de 1.107 euro/mp .

Timișoara

În orașul de pe Bega, proprietarii de apartamente și-au majorat pretențiile cu 1,5% în luna august, la 1.244 euro /mp util. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,2% în perioada analizată, la 1.246 de euro /mp util.

Creșterea consemnată în cazul noilor ansambluri rezidențiale s-a cifrat la 2%, unitățile locative din cadrul acestora ajungând la o medie de 1.236 de euro/mp.

 

 

 

Citiți și:

Un cunoscut dezvoltator imobiliar pregateste un mare proiect   

Cladire de birouri, cu 10 niveluri, in curs de autorizare

Spatii industriale si de depozitare asteapta de un an aprobarea documentatiei

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/ sept 2019

Sus