Oferte locuri de munca top

Finantarea prin PNRR depinde de proiectele tehnice

Proiectele de investiții în infrastructură rămân în Planul Național de Redresare și Reziliență. În următoarele două săptămâni, miniștrii vor trebui să prezinte proiectele tehnice în detaliu ale investițiilor de infrastructură pentru a fi avizate pozitiv de Comisia Europeană.

„În acest moment, discuțiile au fost pe reforme, pe suma mare, cum împărţim împrumuturile în perioada 2022 – 2026 şi pe priorităţile pe care le avem în România: infrastructură, gaze, spitale și așa mai departe. După aceea, miniştrii, în următoarele două săptămâni, trebuie să vină cu susținerea tehnică a proiectelor, sub coordonarea ministrului investiţiilor şi proiectelor europene”, a explicat premierul Florin Cîțu.

Două componente sunt în fază avansată de negociere în cadrul Planului, și anume componenta Transport, prin care sunt solicitate fonduri de 8,5 miliarde de euro, precum și Fondul pentru Valul renovării, cu o valoare de 2,2 miliarde euro.

Vor fi demolate constructii de pe o fosta platforma industriala, langa Capitala

Reforme majore care vor fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență

* Reforma pensiilor – o reformă majoră care va asigura un nivel adecvat pentru cei cu venituri mici și, de asemenea, sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu și lung.

* Reforme în politica fiscală – adoptarea de măsuri pentru a crește veniturile la buget din impozite, optimizarea cheltuielilor și pentru a asigura aplicarea cadrului fiscal.

* Companiile cu capital de stat – revizuirea cadrului legislativ pentru aceste companii pentru a îmbunătăți guvernanța corporativă și pentru a asigura respectarea strictă a acestor reguli, monitorizare centralizată eficientă și control cu accent pe performanță.

* Salarizarea în administrația publică – revizuirea sistemului pentru a evita eventuale creșteri bruște ale cheltuielilor cu salariile.

* Banca Națională de Dezvoltare – crearea și operaționalizarea acestei bănci.

* Administrație publică – un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice și un sistem îmbunătățit de promovare, inclusiv pentru funcții de management.

* Justiție modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție.

* Transport fără emisii de carbon – introducerea principiilor taxării verzi, un nou sistem de taxare pentru drumuri, promovarea transportului cu emisii zero.

* Energie Regenerabilă – promovarea eliminării treptate a cărbunelui din mixul energetic și creșterea contribuției din energii regenerabile, sprijin pentru producția de hidrogen și baterii și o reformă a pieței de energie electrică.

Cand va putea fi lansata licitatia pentru realizarea Autostrazii Sibiu-Fagaras

Alte reforme sectoriale:

* Venitul minim de incluziune, Prevenție și îngrijire medicală primară, Creșterea ratelor de reciclare, Dialog social sporit, Îmbunătățirea Guvernanței Locale, Cadru îmbunătățit al achizițiilor publice.

Exemple de investiții pe componentele mature

* PNRR pentru mediul de afaceri: circa 2,2 miliarde euro

Instrumentele financiare cu intermediari instituții financiare (BEI, FEI și foarte probabil și BERD):

1) Garanții de portofoliu pentru solvabilitate, acțiune climatică și eficiență energetică – circa 550 milioane euro pentru IMM-uri și mid-caps

2) Instrument de capital de risc pentru IMM-uri  – circa 500 milioane euro pentru IMM-uri și mid-caps

3) Fond de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes – circa 300 milioane euro pentru întreprinderi mari.

Pe lângă cele intermediate de BEI, FEI și BERD, vor mai exista diverse scheme de granturi în cadrul diferitelor componente:

4) Digitalizarea IMM-urilor – fonduri nerambursabile, schemă administrată de MIPE – circa 200 milioane euro

5) O măsură de sprijin pentru listarea la bursă a companiilor românești: circa 35 milioane euro. Implementată de MIPE, cu sprijinul Bursei de Valori București.

6) Diverse scheme de sprijin pentru stimularea competitivității, cu accent pe inovare și crearea de tehnologie digitală: circa 200 milioane euro. Implementată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

7) Diverse scheme de sprijin pentru promovarea de energii regenerabile: circa 200 milioane euro (suma este în negociere la acest moment). Implementată de Ministerul Energiei

8) Diverse scheme de sprijin pentru investiții semnificative, în special în zona de inovare și noi tehnologii aplicate în zona de producție: crica 200 milioane euro. Implementată de Ministerul Finanțelor

Educație: 3,7 miliarde euro

Rezultate așteptate:

* 50 de unități de învățământ nou construite

* 10.000 de laboratoare

* 2.000 de microbuze verzi achiziționate

* peste 80.000 de săli de clasă dotate cu mobilier

Sănătate – 2,5 miliarde euro

Rezultate așteptate:

* Construcția și/sau dotarea a 200 de centre comunitare

* 3000 de cabinete medici de familie

* 100 de cabinete de planificare familială

Alte componente în fază avansată de negociere:

Împăduriri, combaterea tăierilor ilegale de păduri și biodiversitate: 1,4 miliarde euro.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

Sus