Oferte locuri de munca top

Criza pe piata europeana a otelului impune masuri urgente

Asociația Europeană a Oțelului solicită luarea de măsuri urgente de către factorii de decizie din Uniunea Europeană pentru a ajuta sectorul oțelului, întrucât acesta se confruntă cu exporturile excesive de oțel, reorientate către UE din cauza tarifelor impuse la importuri de către Statele Unite.

„În ultimele luni a avut loc o schimbare bruscă și negativă a perspectivelor industriei siderurgice europene – și consecințele nefaste sunt vizibile”, a declarat Axel Eggert, directorul general al EUROFER.

„Am văzut anunțuri despre închiderea efectivă sau potențială a fabricilor în mai multe state membre ale UE în ultimele săptămâni. Peste 10.000 de posturi sunt în pericol. Având în vedere efectul multiplicator al industriei siderurgice din UE, cu participare indirectă în lanțul de aprovizionare, ar putea fi pierdute peste 100.000 de locuri de muncă”, a adăugat dl Eggert.

Supracapacitatea globală este principiul care stă la baza crizei – dar cauza directă o reprezintă importurile excesive care vin către UE. Astfel, importurile au crescut cu 12%, la aproape 30 de milioane de tone în 2018, ca urmare a impunerii tarifelor pentru oțel din secțiunea 232 a Statelor Unite.

Problemele din ultimele luni ale pieței oțelului sunt următoarele: prețurile ridicate și volatile ale materiilor prime, încetinirea cererii în sectoarele din aval, costurile brusc mai ridicate ale carbonului (care este de cinci ori mai scump decât la începutul anului 2018, costul fiind suportat de către producătorii de oțel din UE, dar nu și de importatorii de oțel în UE).

„Deși reprezintă un element esențial într-o economie competitivă, importurile sunt și cauza schimărilor din piața europeană a oțelului. Importurile s-au dublat față de nivelul din anul 2013, pe când cererea de oțel a UE a crescut foarte ușor. Ne așteptăm ca în 2019 cererea să scadă cu 0,4%”, a adăugat dl Eggert.

„Aceasta este o criză acută, întărită de problemele cronice care stau la baza pieței globale a oțelului. Companiile europene de oțel și mijloacele de trai ale angajaților lor sunt acum amenințate. Avem nevoie de măsuri urgente din partea factorilor de decizie politică pentru a evita un declin sigu”, a subliniat dl Eggert.

În 2018, UE a pus în aplicare o măsură de salvgardare menită să protejeze țările membre împotriva creșterii importurilor. Dar, aceasta nu a funcționat așa cum a fost intenționat. Pentru a deveni eficace, trebuie să fie revizuită urgent, astfel încât piața să nu fie denaturată în continuare, susține EUROFER.

 

 

 

Citiți și:

In august va demara un proiect cu circa 400 de apartamente

Un mare retailer vrea sa dezvolte spatii de depozitare

Un mare dezvoltator imobiliar isi face spatii de productie prefabricate

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2019

 

 

Sus