Oferte locuri de munca top

Contoare de consum individual sau pe fiecare corp de încălzire

Poza 2În clădirile cu mai multe apartamente și în clădirile polivalente cu o sursa centrală de încălzire/răcire sau alimentate de la o rețea de termoficare sau de la o sursa centrală deservind mai multe clădiri, contoarele care măsoară consumul individual trebuie instalate până la 31 decembrie 2016 pentru măsurarea consumului de energie pentru încălzire sau răcire sau de apă caldă pentru fiecare unitate în parte, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și eficient din punct de vedere al costurilor.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor, pentru contorizarea energiei termice se utilizează repartitoare individuale de costuri pentru energia termică destinate măsurării consumului fiecărui corp de încălzire.

Potrivit directivei europene, excepție face cazul în care statul membru în cauza arată că instalarea unor astfel de repartitoare nu ar fi eficientă din punct de vedere al costurilor. În aceaste cazuri, pot fi  avute în vedere metode alternative eficiente din punct de vedere al costurilor privind măsurarea consumului de energie termică.

Transpunerea completă în legisalția românească a dispozițiilor Directivei 2012/27/UE nu permite nicio modificare a prevederilor art. 10 alin. (5) din Legea nr. 121/2014, prin care s-a stabilit că este obligatorie montarea repartitoarelor individuale, întrucât România nu a comunicat Comisiei Europene că instalarea unor astfel de repartitoare nu ar fi eficientă din punct devedere al costurilor și nici nu a menționat ce metode alternative eficiente din punct de vedere al costurilor privind măsurarea consumului de energie termica va utiliza.

Astfel, propunerea deputatului independent Daniel Vasile Oajdea depusă în Senat de modificare a prevederilor art. 10 alin (5) din Legea nr. 121/2014, în sensul că, opțional, pot fi montate repartitoare de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte, poate conduce la declanșarea procedurii de infringement în condițiile în care România nu a informat Comisia Europeană cu privire la condițiile tehnice și economice sau alte criterii care ar justifica faptul că o conformare la obligațiile sale nu ar fi fezabilă sau rentabilă din punct de vedere tehnic.

Prin urmare, având în vedere că toate măsurile naționale de executare au fost comunicate Comisiei, pentru a se respecta transupunerea totala a dispozitiilor Directivei 2012/27/UE, Guvernul susține că trebuie menținută obligativitatea montării repartitoarelor de costuri specificată în actualele prevederi ale art. 10 alin. (5) din Legea nr. 121/2014.

Deputatului Daniel Vasile Oajdea a propus modificarea legii astfel încât dacă “utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor, opţional, pot fi montate repartitoare individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte.”

Institutul Naţional de Metrologie nu a omologat aceste aparate de contorizare din cauza abaterilor foarte mari constatate la măsurare.

“Se consideră în mod injust că unităţile de calcul sunt proporţionale cu consumul real consum pe care trebuie să-l achităm ca fiind al nostru”, își motivează deputatul proiectul de lege.

Proiectul este în dezbatere în comisiile Senatului luna aceasta. Senatul este prima cameră sesizată.

 

Citeste despre planurile dezvoltatorilor imobiliari in revista ARENA Constructiilor, editia septembrie 2016

Sus