Oferte locuri de munca top

Cresc ingrijorarile privind evolutia economiei

Ca urmare a creșterii îngrijorărilor privind evoluția pe termen mediu a economiei, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte până la valoarea de 51,6 puncte.

Cele două componente ale indicatorului au avut evoluții divergente: creștere cu 5,2 puncte pentru condițiile curente și, în același timp, scădere cu 4,7 puncte pentru anticipații (care au un orizont de 12 luni).

“Deși, pe termen scurt, datorită influxului de bani publici, încrederea în economie crește, pentru orizontul de 12 luni, având în vedere dezechilibrele macroeconomice și incertitudinea fiscală ridicată, încrederea în economie s-a redus”, a declarat Adrian Codirlașu, CFA vicepreședinte al Asociației CFA România.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2025) s-a situat la valoarea medie de 5,33%.

Analiștii financiari sunt optimiști în ceea ce privește evoluția inflației: peste 75% dintre participanții la sondaj anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni.

Referitor la cursul de schimb euro/lei, in jur de 88% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare.

Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9961 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0419 lei pentru un euro.

Privind evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanti, 44% anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni în timp ce 38% anticipează o majorare a prețurilor.

De asemenea 62% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 38% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) la 5,4%, iar anticipațiile de creștere economică se situează la valoarea de 2,7%.

Ansamblu cu aproape 200 apartamente, pregatit de investitori straini

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

  • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii;
  • Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus