Oferte locuri de munca top

Cladirile paraginite, exproprieri in locul amendarii proprietarilor

Proprietarul clădirii fostului Hotel ”Dunărea”, situat lângă Gara de Nord din București, a primit aproape 1,6 milioane euro de la Primăria Bucureștiului pentru expropriere.

Aceasta cu toate că o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București stabilea o amendă de până la 5000 de lei pentru proprietarii care își lasă imobilele în părăsire. Amenda pare să fie prea mică pentru dezvoltatorii imobiliari. O soluție, propusă de arhitecți pe site-ul bucurestiivechisinoi.ro, era ca maximul amenzii să fie stabilit în funcție de valoarea de piață a imobilului, să zicem 0,5% din aceasta. În cazul Hotelului ”Dunărea”, dacă proprietarul a apreciat că fostul hotel merită un preț de 2,7 milioane de euro, amenda ar putea fi de 13,5 mii de euro. ”Riscul unei astfel de sancțiuni ar putea pune în mișcare orice proprietar, dându-i impulsul necesar pentru a găsi soluții de a-și consolida și renova clădirea”, mai spun arhitecții citați.

La rândul lor, investitorii au susținut că este foarte dificil să obțină aprobările necesare pentru acest proiect.

Investitorii israelieni de la Real Sol au anunțat încă din vara anului 2016 că vor derula un proiect de reconversie a Hotelului Dunărea. “Acolo facem o clădire de locuinţe foarte frumoasă. Ca locaţie o să meargă foarte bine”, preciza omul de afaceri Shimon Galon la momentul respectiv. El spunea că în luna iunie proiectul era în curs de autorizare și spera să înceapă lucrările undeva în septembrie 2016.
După doi ani, în toamna anului 2018, investitorul se plângea că „în loc să meargă din ce în ce mai uşor, merge din ce în ce mai greu. Nu este ceva normal să dureze atât de mult obţinerea autorizaţiei de construire. În cazul Dunărea, a fost o neînţelegere între primăria de sector şi Primăria Generală. Nu ştiau care dintre ele trebuie să dea autorizaţia”. Shimon Galon preciza că de abia în vara anului 2018 ar fi primit undă verde de la autorităţi pentru demararea lucrărilor. El a estimat că investiția necesară pentru transformarea hotelului într-un bloc cu apartamente depășește 2,5 milioane de euro.
La finele lunii mai 2019, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat consolidarea şi reabilitarea faţadelor pentru o serie de clădiri din Municipiul Bucureşti. Printre clădiri se numără şi fostul Hotel ”Dunărea”, de lângă Gara de Nord (Calea Griviţei nr. 138C, sector 1). Acesta se află într-un stadiu avansat de degradare şi nu mai este folosit de peste 20 de ani.

Vinovați pentru degradarea clădirilor din București probabil că sunt deopotrivă și Primăria Generală și dezvoltatorii imobiliari. Soluția găsită de PMB, de expropriere a acestor clădiri, pare însă să fie destul de costisitoare pentru bugetul Capitalei.

 

 

 

Citiți și:

Ansamblu comercial cu peste 7 mii mp sc, in pregatire

Reevaluare de oferte, in cadrul unui contract rutier de peste 22 mil euro

In primavara va demara un proiect rezidențial, in Sectorul 1

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus