Oferte locuri de munca top

Cheltuielile cu locuința, peste 20% din bugetul populației

OLYMPUS DIGITAL CAMERADoar 0,6% din cheltuielile populației au vizat anul trecut realizarea de investiţii. Procentul este identic cu cel din 2013, potrivit datelor făcute publice de Institutul Naţional de Statistică.

O componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei). În anul 2014, aceasta a reprezentat 21,2% din cheltuielile totale de consum.

În cadrul cheltuielilor cu locuinţa cea mai mare pondere au deţinut-o cheltuielile necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (17,2%).

La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (1,4%) şi cele pentru educaţie (0,5%).

Valorile sunt aproape asemănătoare cu cele din 2013 când cheltuielile legate de locuinţă au reprezentat 20,6% din cheltuielile totale de consum. Cheltuielile necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei au atins 16,7%. Şi în 2013 românii au cheltuit cel mai puţin pentru servicii de cazare sau în cafenele şi restaurante (1,5%). Educaţia s-a aflat pe ultimul loc, cu un procent de 0,5%.

 

În anul 2014, veniturile totale ale populaţiei, medii lunare pe o gospodărie au fost de 2.500 lei. Cheltuielile totale au fost, în medie, de 2.270 lei lunar pe o gospodărie.

Sus